• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Leuvense criminoloog: "Paustoespraak heeft een sterke indruk achtergelaten"

ANTWERPEN (KerkNet/Tertio) – Stephan Parmentier (KU Leuven), de secretaris-generaal van de International Society for Criminolgy (ISC) kondigt in het weekblad 'Tertio' de publicatie aan van een meertalig boek, waarin de Paus Franciscus - Toespraak
Over strafrecht, het bestraffen van ernstige misdaden en de menselijke waardigheid
Tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Internationale Vereniging voor het Strafrecht (AIDP)
(23 oktober 2014)
tot afgevaardigden van vijf internationale verenigingen rond strafrecht, criminologie en victimologie centraal zal staan. De Paus gaf toen een indrukkwekkende Paus Franciscus - Toespraak
Over strafrecht, het bestraffen van ernstige misdaden en de menselijke waardigheid
Tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Internationale Vereniging voor het Strafrecht (AIDP)
(23 oktober 2014)
en ontpopte zich als een meesterlijk lesgever, beklemtoont Parmentier. "Telkens vatte hij de essentie in enkele woorden samen, alvorens naar een volgend onderwerp over te gaan. Zo kon zelfs wie niet zo goed Italiaans beheerst, perfect mee. We zaten er als geschoolde proffen naar een sublieme magister te luisteren. De Paus was duidelijk goed geadviseerd."

"Dat Franciscus tegen doodstraf en foltering is, verraste niet, maar opmerkelijk was wel dat hij kanttekeningen plaatste bij levenslange opsluiting en voorzichtig pleitte voor lichtere straffen. We vinden levenslang doorgaans een humaan alternatief, maar de Paus noemde dat een ‘verdoken doodstraf’ omdat het de gevangenen alle hoop en perspectief ontneemt, zich ooit nog te integreren in de samenleving (…) Is levenlange opsluiting dan zoveel humaner dan doodstraf? Die vraag hoor je zelden en daar gaf de Paus ons stof tot nadenken. Moeten we inderdaad niet veel radicaler opteren voor alternatieven, al zijn die niet populair bij de goegemeente die een repressieve aanpak verkiest?"

"Zelfs wie voor lange tijd wordt opgesloten, komt ooit terug vrij en wordt weer lid van de samenleving. We moeten gevangenen daarop voorbereiden. Een traject van rehabilitatie en resocialisatie dringt zich op waarbij de dader zijn schuld leert inzien, spijt betuigt, afraakt van zijn obsessies en agressie, en misschien komt tot verzoening met het gebeurde of het slachtoffer. Voldoende onderzoek toonde aan dat gevangenissen zelden succesvol bijdragen aan die heropvoeding en herintegratie. Er is wel tijdverdrijf en sport, maar gevangenen krijgen weinig mogelijkheden om hun vaardigheden te onderhouden of nieuwe vaardigheden aan te leren. Als ex-gedetineerden niet ingebed zijn in een gezin en familie en geen werk vinden, wordt de kans te hervallen groot. Een job hebben geeft hun dagen zin en draagt bij aan hun zelfwaarde.

Publicatiedatum: 17 juni 2015
Laatst bewerkt: 17 juni 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test