• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus roept op tot rozenkransgebed voor de vrede

Hilversum (katholieknederland.nl) 7 oktober 2007 - Paus Benedictus XVI heeft op de eerste zondag van Wereldmissiemaand opgeroepen tot het veelvuldig bidden van de rozenkrans. Dat deed hij vanmiddag bij zijn wekelijkse Angelus-toespraak. Vandaag is de gedachtenis van Maria Koningin van de Rozenkrans. Volgens de Heilige Vader is het rozenkransgebed een geschenk van de Moeder Gods ter verkrijging van vrede.

Iconografie
Benedictus: "De traditionele afbeelding van de Madonna van de Rozenkrans toont Maria met het Kind Jezus in haar ene arm; met haar andere reikt ze Sint Dominicus de rozenkrans aan. Deze betekenisvolle iconografie laat zien dat de rozenkrans een geschenk van de Maagd is, een middel ter contemplatie van Jezus om - terwijl we zijn leven overwegen - Hem daardoor op steeds trouwere wijze te beminnen en na te volgen."

Einde Eerste Wereldoorlog
De Heilige Vader bracht vandaag de verschijningen van Maria in Fatima in herinnering. Negentig jaar geleden zagen 'drie herdertjes Lucia, Jacintha en Francisco een vrouw die zich voorstelde als de Madonna van de Rozenkrans'. De paus legde uit dat de verschenen dame de kinderen opdroeg ieder dag de rozenkrans te bidden om daarmee de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog te verkrijgen. "Ook wij willen aan dit moederlijke verzoek voldoen en ons wijden aan het gelovig reciteren van de rozenkrans omwille van vrede in de gezinnen, in de naties en in de hele wereld."

Wereldmissiedag
De paus wees de gelovigen erop dat Wereldmissiedag op 21 oktober nadert. Het thema van deze dag die is gewijd aan de evangelisatie onder de volkeren, luidt: 'Heel de Kerk voor heel de wereld'. Benedictus vestigde de aandacht op het missionaire werk van vele priesters, religieuzen en leken. Volgens hem bewijst de Kerk met de verkondiging van het Evangelie een dienst aan de mensheid. Missie is "het aanbieden van de verlossing van Christus aan de mens van iedere tijd, die op zoveel manieren wordt vernederd en onderdrukt". Ook is de missie volgens de paus gericht op "de oriëntering in christelijke richting van culturele, sociale en ethische transformaties die in de wereld werkzaam zijn".

50 jaar Paus Pius XII - Encycliek
Fidei Donum
Over de toestand van de Afrikaanse missie
(21 april 1957)

Benedictus herinnerde eraan dat 50 jaar geleden de missie-encycliek Paus Pius XII - Encycliek
Fidei Donum
Over de toestand van de Afrikaanse missie
(21 april 1957)
van zijn voorganger Pius XII verscheen. Daarin riep de toenmalige paus alle katholieken op steun te verlenen aan de missionarissen, vooral die in Afrika werkzaam waren.

Terug in Rome
Het was vanmiddag de eerste keer na de zomer dat de paus weer in Rome het Angelus bad. Vorige week deed hij dat nog in zijn zomerpaleis Castel Gandolfo. Om 12.00 uur waren zo'n 50.000 mensen op het Sint-Pieterslein aanwezig om naar Benedictus te luisteren.

Publicatiedatum: 7 oktober 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test