• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Plechtige afkondiging Heilig Jaar op 11 april 2015

(Kath.net/L’Osservatore Romano) - Paus Franciscus zal zaterdag 11 april 2015 officieel het volgende [d:Heilig Jaar] uit. Dat were dinsdag in het Vaticaan bekend gemaakt. Deze datum is aan de vooravond van de viering van “Barmhartigheidszondag” oftewel de zondag onder het octaaf van Pasen, Beloken Pasen. Het Heilige Jaar is toegewijd aan het thema van de barmhartigheid.

Volgens de mededeling begint Paus Franciscus de viering vóór de Sint Pieter door feestelijk gedeelten voor te lezen uit de Paus Franciscus - Bul
Misericordiae Vultus
Het gelaat van de Barmhartigheid - Afkondiging van het Buitengewone Jubileum van de Barmhartigheid
(11 april 2015)
, waarin het het Heilig Jaar en haar doelstellingen proclameert. Aansluitend zal de Paus in de Sint Pieter de Eerste Vespers van het feest vieren.

De Paus Franciscus - Bul
Misericordiae Vultus
Het gelaat van de Barmhartigheid - Afkondiging van het Buitengewone Jubileum van de Barmhartigheid
(11 april 2015)
voor een jubeljaar, in het bijzonder in het geval het een buitengewoon Heilig jaar is, geeft niet alleen de data van openen en sluiten ervan en de voornaamste voorwaarden tot het ontvangen van een aflaat, maar is ook een soort referentiedocument, waaruit opgemaakt kan worden in welke geest het Heilig Jaar uitgeroepen wordt en wat de doelen en vruchten zijn, die de betreffende Paus ervan verwacht. De Paus zei bij de aankondiging, dat het een “uitnodiging is om het, met het Tweede Vaticaans Concilie begonnen, werk voort te zetten”.

Het laatste gewone Heilig Jaar was die van het Grote Jubileum, de viering van het begin van het derde millennium in 2000. Toen kwamen rond 25 miljoen pegrims en toeristen naar Rome. Normaal wordt iedere 25 jaar een Heilig Jaar gevierd. Katholieken worden uitgenodigd om in Rome naar de graven van de Apostelen te pelgrimeren en Romeinse hoofdkerken te bezoeken.

Aan de pelgrimage is een bijzondere volle aflaat verbonden. De jubileumaflaat kan worden aangewend als smeekbede voor de zielen der overledenen; wanneer men dit doet stelt men een buitengewone akt van bovennatuurlijke liefde, krachtens de band waarmee de gelovigen die, nog pelgrimerend op aarde, in het mystiek lichaam van Christus, verenigd zijn met hen die hun aardse tocht reeds volbracht hebben.

Publicatiedatum: 31 maart 2015
Laatst bewerkt: 2 april 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test