• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus in Romeinse parochie: "Vastentijd: ophouden met dubbelspel"

Paus Franciscus doet voor de Vastentijd een oproep, op te houden met het dubbelspel van “de katholiek die naar de kerk gaat … en leeft als een heiden”: het gaat erom “zijn hart te openen voor Gods barmhartigheid” zodat Hij “het vuil van de zonde” kan wegnemen.
De Paus bezocht op deze derde zondag in de Vasten de parochie H. Maria Moeder van de Verlosser, in Tor Bella Monaca, in het oosten van het bisdom Rome.
Hij maakte eerst een halte aan de kerk van de H. Johanna Antida, voor een ontmoeting met zieken en armen, die geholpen worden door de Missionaries of Charity.
Daarna ontmoette hij op het sportterrein, kinderen en jongeren die in de parochie catechese volgen en was er nog een ontmoeting met de pastorale raad en animatoren voordat hij van enkele personen de biecht hoorde, wat hij gewoonlijk doet wanneer hij in zijn bisdom op pastoraal bezoek gaat.
Op het einde van de dag, droeg de Paus de H. Mis op. In zijn homilie mediteerde hij over het Evangelie van de dag (Joh. 2, 13-25): “Jezus van zijn kant had geen vertrouwen in hen omdat Hij allen kende. Hij wist wat er in de mens stak en daarom was het niet nodig dat iemand Hem over de mens inlichtte”.


"Men kan Jezus niet misleiden, Hij kent ons innerlijk", bemerkte de Paus: "Hij weet al wat in ons hart is ; men kan Jezus niet misleiden, doen alsof men heilig is, de ogen sluiten … en daarna een leven leiden dat Hij niet wil ; Hij weet het."

De Paus moedigde tot dit gewetensonderzoek in de Vasten aan: “Vertrouwt Jezus mij of leid ik een dubbelspel: de katholiek die naar de kerk gaat … en als een heiden leeft?”.

De Paus nodigde de gedoopte uit eerlijk in eigen hart te kijken, zowel de goede dingen als de slechte en een gesprek met de Heer aan te gaan: “ik ben een zondaar … ik wil dat Ge mij vertrouwt, dan open ik de deur voor u zodat Ge mijn ziel kunt reinigen”.

Zoals “de Heer de tempel van Jeruzalem gereinigd heeft”, zo reinigt Hij “het vuil van de ziel”, “niet met de zweep” maar met “barmhartigheid”, preciseerde hij en moedigde aan “het hart voor Gods barmhartigheid te openen”.

Het vuil van de zonde “maakt Hem niet bang. Wat Hem op afstand houdt, is het dubbelspel: de rechtvaardige uithangen om zijn verborgen zonden te toe te dekken … als uw hart niet in orde is, als ge geen gerechtigheid doet, als ge niet houdt van degenen die liefde nodig hebben, als ge niet volgens de geest van de zaligsprekingen leeft, bent ge geen katholiek, dan bent ge hypocriet”, benadrukte de Paus.


Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: Zenit.org

 

Publicatiedatum: 8 maart 2015
Laatst bewerkt: 4 september 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test