• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Belgisch koningspaar door de Paus ontvangen

ROME (KerkNet) – Koning Filip en koningin Mathilde, die helemaal in het wit was gekleed en een sluier droeg, werden maandag in audiëntie ontvangen door Paus Franciscus. Regerende vrouwelijke katholieke monarchen en katholieke echtgenotes van katholieke monarchen genieten het zogenaamde witte privilege ('le privilège du blanc'), het recht om witte kledij te dragen tijdens een Pauselijke audiëntie. Het koningspaar, dat enkele beeldjes van een Belgische kunstenaar schonk voor een kerststal, was vergezeld door minister Didier Reynders (MR) van Buitenlandse Zaken. De koning werd als staatshoofd ontvangen. Het gesprek verliep met de hulp van een tolk. Het duurde twintig minuten.

Het gaat om de eerste ontmoeting van koning Filip met de Paus sinds zijn aantreden in juli 2013. Het bezoek zou oorspronkelijk op 12 december plaatsvinden, maar het werd uitgesteld wegens het overlijden en de uitvaart van koningin Fabiola. Na het gesprek met de Paus was er in het Pauselijke paleis nog een ontmoeting met staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin en aartsbisschop Paul Richard Gallagher, de secretaris voor de relaties met de andere staten en een Afrikaspecialist, die van 2004 tot 2009 nuntius was in de regio van de Grote Meren.

Migratie en interculturele dialoog

Koningin Mathilde werd in een rolstoel naar de verschillende ontmoetingen gebracht. Volgens een perscommuniqué van de persdienst van het Vaticaan verliepen de gesprekken heel vriendschappelijk en was er veel lof voor de goede relaties van de Heilige Stoel met ons land. Er werd ook van mening gewisseld over onderwerpen als de sociale cohesie, de opvoeding van kinderen en jongeren, het fenomeen van de migratie en het belang van de interculturele en de interreligieuze dialoog. Er werd ook gesproken over internationale problemen, in het bijzonder over de toekomst van het Europese continent.

Vanmiddag vond op de Belgische ambassade nog een ontmoeting plaats met de Australische kardinaal George Pell (die verantwoordelijk is voor de financiële hervormingen in het Vaticaan), de Ghanese kardinaal Peter Turkson van de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede en de Franse kardinaal Paul Poupard van de Pauselijke Raad voor de interreligieuze dialoog.

Eerste ontmoeting met Paus Franciscus

Het vorige bezoek van een regerende Belgische vorst aan het Vaticaan dateert van 11 oktober 2009. Toen werden koning Albert II en koningin Paola, in de marge van de heiligverklaring van pater Damiaan, door Paus Benedictus XVI ontvangen in de Pauselijke bibliotheek. Filip en Mathilde reisden in 2000 al eens samen met koning Albert II en koningin Paola mee naar Rome. Zij konden er toen Paus Joannes Paulus II ontmoeten.

Publicatiedatum: 9 maart 2015
Laatst bewerkt: 11 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test