
ROME (KerkNet/Zenit/RadVat) – Paus Franciscus ontmoette vrijdagnamiddag de Grieks-katholieke en Latijnse bisschoppen op hun bezoek Ad limina Apostolorum. De ontmoeting valt samen met de berichten dat de Russische separatisten in Oost-Oekraïne hun offensief hebben uitgebreid tot de strategisch gelegen havenstad Marioepol in zuidoost Oekraïne. Paus Franciscus herhaalde bij deze gelegenheid nog maar eens zijn oproep voor vrede en vroeg alle strijdende partijen om het recente vredesbestand van Minsk, waarvoor ook de presidenten Poetin en Hollande evenals Bondskanselier Merkel hun steun hadden gegeven, te respecteren. "Ik bid voor vrede en opdat alle partijen de akkoorden zouden uitvoeren, evenals voor het respect voor het internationale recht."
De Paus sprak de Latijnse en byzantijnse kerkleiders moed in bij de verkondiging van het Evangelie in de Oekraïense samenleving. Hij vroeg hen ook om de onderlinge eenheid te bewaren. Naar aanleiding van het huidige geweld en conflict, evenals de sociaal-culturele en humanitaire problemen zei hij dat de kerkleiders met immense uitdagingen worden geconfronteerd. "Maar ik bid voor uw bevolking en vraag in mijn gebeden dat zij de genade van de vrede zouden ontvangen." De Paus maande de bisschoppen nog aan tot bijzondere zorg voor gezinnen, armen, werklozen, zwakken, zieken, gepensioneerden, mensen met een handicap en vluchtelingen.
De grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk riep kort voor de ontmoeting de internationale gemeenschap op om de Russische agressie te stoppen en humanitaire hulp te verlenen aan de Oekraïense bevolking. "Deze oorlog heeft 2 miljoen mensen op de vlucht gejaagd, onder wie 140.000 kinderen. Wij zijn getuige van de agressie van een land tegen de Oekraïense bevolking en de Oekraïense staat. De voorbije dagen was er het brutale optreden van vandalen in de stad Debaltseve. Als herders maken wij ons vooral zorgen over de vluchtelingen. Meer dan zesduizend mensen zijn al gedood. Dit is het grootste humanitaire drama sinds de Tweede Wereldoorlog"
Publicatiedatum: 20 februari 2015
Laatst bewerkt: 20 februari 2015