• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Priesters moeten gelovigen helpen het mysterie weer te ontdekken

 ROME (KerkNet/RadVat) – Paus Franciscus had vanmorgen een ontmoeting met priesters uit het bisdom Rome. Daarmee knoopt hij aan bij een traditie die door zijn voorganger Benedictus XVI werd ingevoerd. Tijdens het gesprek stond de ‘Ars celebrandi' ('de kunst van het vieren van de liturgie') en in het bijzonder de voorbereiding van de preek centraal.

De priesters die aanwezig waren tijdens de ontmoeting hadden huiswerk meegekregen. Zij moesten vooraf een tekst lezen, die de huidige Paus in 2005 als aartsbisschop van Buenos Aires over het onderwerp aan de 'Congregatie voor de Goddelijke Eredienst' had bezorgd. Don Fabio Bartoli, een parochiepriester van de Sint-Benedictuskerk in Rome, zei dat hij vanmorgen vooral getroffen werd door de oproep van de Paus om het 'wonder van de liturgie' te herontdekken. Paus Franciscus vertelde dat priesters te vaak in beslag genomen zijn door het naleven van de regels en voorschriften voor de liturgie. Dat dreigt te leiden tot routine, waardoor het wonder van de liturgie naar de achtergrond verdwijnt. Don Fabio Bartoli: "De Paus zei dat de priester moet vertrekken vanuit de ervaring van de mensen, hun lijden, hun vermoeidheid en hen juist tot de ontdekking van dit wonder en het heilige moet leiden. Het sleutelmoment van de preek is juist die ontmoeting met het heilige, de ervaring en verinnerlijking daarvan."

Don Fabio Bartoli: "Ik denk dat de Paus ons vooral heeft opgeroepen om diep verbonden te zijn met de gelovigen. Denken wij aan de fameuze preek van de herder die dezelfde geur moet hebben als het schaap. Hij vraagt ons vanuit een basisintuïtie om dicht bij de gelovigen te zijn, om hen te beminnen en hen naar Christus te leiden."

Publicatiedatum: 19 februari 2015
Laatst bewerkt: 20 februari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test