• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Pauselijke Commissie versterkt kinderbescherming

BRUSSEL (KerkNet/I.Media) – Opdat de Kerk een veiliger plaats zou worden voor kinderen en kwetsbare volwassenen, moeten wij ervoor zorgen dat er goede procedures bestaan die worden uitgevoerd en bisschoppen ter verantwoording worden geroepen. Dat zei de Amerikaanse kardinaal Sean Patrick O’Malley, de voorzitter van de commissie, tijdens een persconferentie in Rome. "Het is essentieel dat de plaatselijke Kerken in de hele wereld en de Vaticaanse dicasteries met elkaar samenwerken." Volgens de kerkleider gaat de Pauselijke Commissie ter bescherming van Minderjarigen, die vrijdag voor het eerst samenkwam, in eerste instantie werk maken van preventieprogramma's. Daarvoor is de steun en samenwerking nodig van de nationale Bisschoppenconferenties. "Onze commissie wil beroep doen op externe specialisten. Wij willen programma's aanbieden voor de leden van de Romeinse curie en nieuwe bisschoppen uit de hele wereld, die naar Rome komen."

Tijdens de persconferentie werd de samenstelling van de commissie benadrukt. De meerderheid van de commissieleden zijn leken. De commissie bestaat uit evenveel mannen als vrouwen, afkomstig uit alle werelddelen en waaronder ook slachtoffers van seksueel misbruik. Het Franse commissielid Catherine Bonnet vult aan: "Wij willen leren uit het verleden. Onze commissie is multidisciplinair samengesteld en zij bestaat uit psychologen, juristen, religieuzen…"

Volgens de Amerikaanse aartsbisschop werkte inmiddels 96% van de bisschoppenconferenties op vraag van de Congregatie voor de Geloofsleer strenge regels uit voor de preventie en bestrijding van Seksueel misbruik. Kardinaal Sean Patrick O’Malley beklemtoont het belang van Paus Franciscus - Brief
Over de Pauselijke Commissie ter bescherming van minderjarigen
Aan de Voorzitters van de Bisschoppenconferenties en de Oversten van de Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven
(2 februari 2015)
. "Daarmee maakt hij duidelijk dat hij wil dat er met de commissie wordt samengewerkt. Wij vragen dat er voor elke kerkprovincie een contactpersoon wordt aangesteld om de coördinatie te vereenvoudigen. De verantwoordelijkheid van bisschoppen is bijzonder belangrijk."

Publicatiedatum: 9 februari 2015
Laatst bewerkt: 9 februari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test