• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Sanctorum Mater" - leken het belangrijkste bij zaligverklaringsprocessen

Vaticaan (Radio Vaticana): - "Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen
Sanctorum Mater
Over de herziening van de regelingen rond diocesane en eparchale zalig- en heiligverklaringsprocessen (17 mei 2007)
", zo heet de Vaticaanse instructie die gaat over de normen voor de zalig- en heiligverklaringsprocessen. Er werd veel gespeculeerd, velen voorspelden een duidelijke wijziging door Paus Benedictus XVI ten opzichte van zijn voorganger Paus Johannes Paulus II. Maar wezenlijk wijzigt er ten opzichte van de normen van 1983 (Paus Johannes Paulus II, Apostolische Constitutie van 25 januari 1983 H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Constitutie
Divinus Perfectionis Magister
Normen voor zalig- en heiligverklaringsprocessen
(25 januari 1983)
) juist helemaal niets. "Wij wilden de Bisschoppen aan hun opgaven herinneren en daarbij natuurlijk vooral aan de zorgvuldigheid. Want het gaat hier over een zeer ernstige aangelegenheid. Paus Benedictus XVI heeft daar onlangs bij de Algemene vergadering van ons dicasterium herinnert", aldus José Kardinaal Saraiva Martins, prefect van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen.

De verering van de kandidaten voor de zalig- en verklaringen moeten "spontaan" ontstaan, vindt de Curiekardinaal: "Dat betekent, zij moet uitgaan van de gemeenschap, van de gelovigen; dat is uiterst belangrijk. want zonder de geur van heiligheid, die zich eigenlijk alleen onder de gelovigen kan ontwikkelen, kan de Bisschop geen zaligverklaringsproces beginnen, zelfs wanneer hij het zou willen. Er moeten dus gelovigen zijn en een gemeenschap, die tegen de Bisschop zeggen: Volgens onze mening is deze Christen, deze Dienaar van God werkelijk een heilige voor ons!"

De Kerk bevestigt dus alleen een bestaande verering. "Tegenwoordig wordt veel over de rol van de leken gesproken. Dit is nu duidelijk een voorbeeld, waarbij het vanuit kerkelijk standpunt is dat de leken het zijn die de eerste stap moeten zetten. De Bisschop doet aansluitend niets anders, dan dat na te gaan, over deze roem bevestigd kan worden, om aansluitend aan deze onderzoeken het over te dragen aan Rome. De hoofdrol bij een zaligspreking speelt steeds de gelovige!"

Zie ook: Dossier Codex Iuris Canonici - Wetboek van Kerkelijk Recht

Publicatiedatum: 12 januari 2008
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test