• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus benoemt leden nieuwe Commissie voor aanklachten over seksueel misbruik

De Paus heeft vandaag leden voor een Speciale Commissie bij de Congregatie voor de Geloofsleer benoemd, die gevallen van misbruik en andere "delicta graviora" - "ernstige delicten" sneller als tot nu toe gebruikelijk moeten gaan onderzoeken. De hulpbisschop van Malta, msgr. Charles J. Scicluna, wordt de president van de in november vorig jaar opgerichte Commissie. Daarmee kan deze nieuwe institutie haar werkzaamheden beginnen.

De groep bestaat uit zeven personen en zal bezwaren tegen beslissingen van de Congregatie inzake "delicta graviora", waaronder misbruik door clerici en andere misdaden, toetsen. Hulpbisschop Scicluna is de aangwezen vakman inzake misbruik in de Kerk. Als aanklager bij de Congregatie voor de Geloofsleer heeft hij tot 2012 zich al bezig gehouden met de "delicta graviora" in de Kerk.

De Commissie werd ingesteld via het Raad voor de Openbare Aangelegenheden - Staatssecretariaat
Rescriptum ex audientia Ss.mi - Oprichting van een raad van Kardinalen binnen de Congregatie van de Geloofsleer voor de behandeling van de delicta graviora
(3 november 2014)
, dat Kardinaal Parolin gpubliceerd heeft na de audiëntie bij de Paus op 3 november vorig jaar en dat op 11 november daaraan volgend van kracht werd.

De samenstelling van de Commissie is als volgt:

President: Bisshop Charles J. Scicluna, hulpbisschop van Malta;

Leden: Kardinaal Zenon Grocholewski, prefect Congregatie voor de Katholieke Vorming; Kardinaal Attilio Nicora, president emeritus van de Administratie voor het Patrimonium van de Apostolische Stoel en de Financiële Informatie Authoriteit (AIF); Kardinaal Francesco Coccopalmerio, president van de Pauselijke Raad voor de Interpretatie van Wetsteksten; Kardinaal Giuseppe Versaldi, president van de Prefectuur van de economische aangelegenheden van de Heilige Stoel; Aartsbisschop Jose Luis Mollaghan, emeritus van Rosario, Argentinië; en Bisschop Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru, secretaris van de Pauselijke Raad voor de Interpretatie van Wetsteksten;

Toegevoegde leden: Kardinaal Julian Herranz, president emeritus van de Pauselijke Raad voor de Interpretatie van Wetsteksten; Bishop Giorgio Corbellini, president van de Arbeidsbureau van de Heilige Stoel en van de Disciplinaire Commissie van de Romeinse Rota.

Bron: Vatican Information Service / Radio Vaticana

 

Publicatiedatum: 21 januari 2015
Laatst bewerkt: 21 januari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test