• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Emeritus-paus: 'volslagen onzin dat ik probeerde in te grijpen in debat bisschoppensynode'

Emeritus-Paus Benedictus XVI noemt de suggestie dat hij geprobeerd zou hebben in te grijpen in het debat van de bisschoppensynode in oktober "volslagen onzin".

Dat zegt de emeritus-Paus in een interview dat zondag verscheen in het Duitse dagblad Der Frankfurter Allgemeine.

'De ware Paus'
"Ik probeer zo stil mogelijk te zijn", zegt Benedictus tegen journalist Jörg Bremer. Deze interviewde de emeritus-Paus woensdag dertig minuten lang in zijn privévertrek Mater Ecclesiae in de Vaticaanse tuinen. Volgens Benedictus XVI is het voor de gelovigen volledig duidelijk "wie de ware Paus is".

'Niets nieuws'
De emeritus-Paus spreekt nadrukkelijk tegen dat hij een ouder essay over de onontbindbaarheid van het huwelijk herschreven zou hebben in het licht van de bisschoppensynode. De tekst is in augustus, maanden voor het begin van de synode, herschreven, laat Benedictus weten, en er staat "niets nieuws" in; alleen dat wat Paus Johannes Paulus II "destijds" vertegenwoordigde, en wat "ik als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer al veel drastischer geschreven had".

'De liefde van de Kerk'
Volgens Benedictus XVI moet de leer over de onontbindbaarheid van het huwelijk onaangetast blijven, maar is het belangrijk dat hertrouwd gescheidenen in de religieuze praktijk geholpen worden om hun niet meer verplichtingen op te leggen "dan strikt noodzakelijk". Hij haalt daarbij de apostolische exhortatie H. Paus Johannes Paulus II - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Familiaris Consortio
Over de taken van het christelijk gezin in de wereld van deze tijd
(22 november 1981)
van Paus Johannes Paulus II uit 1981 aan, waarin een pastoraat wordt voorgeschreven dat hertrouwd gescheidenen niet uitsluit, maar dat hen daadwerkelijk "de liefde van de Kerk" laat voelen.

'Mensen die wat wilden vinden'
In het verzameld werk van Benedictus XVI is ook een artikel uit 1972 opgenomen in een opvallende nieuwe redactie. Daarin wordt namelijk een passage weggelaten waarin de huidige Paus-emeritus de mogelijkheid bespreekt van toelating van hertrouwd gescheidenen tot de Communie. Juist deze passage is meer dan eens als Walter Kardinaal Kasper - Toespraak
Evangelie van het gezin
De schepping sluit eens en voorgoed de gendertheorieën uit. Man en vrouw zijn samen en in de kern van het gezin toekomst, sociale deugd, zoeken naar geluk - Rede tot het Buitengewoon Consistorie (Nieuwe Synodehal, Vaticaan)
(20 februari 2014)
.

Volgens de emeritus-Paus zou waarschijnlijk niemand in het vierde deel van zijn verzamelde werken, dat 700 pagina's telt, alleen op zoek zijn gegaan naar juist deze zinnen, "als er geen mensen waren geweest, die wat wilden vinden".

'Vader Benedictus'
Verder laat Benedictus XVI weten dat hij na zijn terugtreden als Paus graag "Vader Benedictus", of "Padre Benedetto" in het Italiaans, genoemd had willen worden. Volgens Benedictus was hij destijds te moe en te zwak om deze aanspreektitel door te zetten. Op de vraag van de journalist of hij dat mag publiceren, antwoordt Vader Benedictus: "Ja, doet u dat; misschien helpt het."

'Zeer goed contact'
In het interview benadrukt Vader Benedictus dat hij "een zeer goed contact" heeft met zijn opvolger Paus Franciscus en dat hij hem niet wil overschaduwen. Paus Franciscus heeft "een sterke aanwezigheid, zoals ik het zelf met mijn zwakke lichamelijke en psychische krachten niet zijn kon", aldus Benedictus.

In Pausambt blijven 'zou niet eerlijk zijn geweest'
Volgens de journalist oogt Vader Benedictus sterker dan toen hij terugtrad als Paus en in de maanden daarna.

Benedictus zegt daarop dat hij opgelucht is van de lasten af te zijn die het Pausambt met zich meebracht; toespraken houden en reizen maken had hij niet meer gekund. In functie blijven "zou niet eerlijk zijn geweest", zegt Vader Benedictus.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 7 december 2014
Laatst bewerkt: 8 december 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test