• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus vermaant Zwitserse bisschoppen: "Verberg Eucharistisch geloof niet"

Paus Franciscus heeft maandag de Zwitserse bisschoppen vermaand het "eucharistisch geloof" van de Kerk niet te verbergen. De Paus benadrukte dat oecumene niet het verbloemen van de eigen identiteit betekent. Dat zei de Paus in zijn toespraak tot de Zwitserse bisschoppen die op Ad Limina-bezoek zijn in het Vaticaan.

'Parochie-initiatief'
Dat de Paus de Zwitserse bisschoppen vermaande, heeft mogelijk te maken met de onrust die er sinds 2012 in de Zwitserse katholieke Kerk heerst. Toen sloten minstens 460 katholieken, waaronder 90 zielzorgers, uit Zwitserland zich aan bij het zogeheten 'Parochie-initiatief'. In het manifest spreken de ondertekenaars zich onder meer uit voor Communie-uitreiking aan hertrouwd gescheiden katholieken en leden van andere christelijke Kerken.

'Levend geloof'
De Paus drong er bij de Zwitserse bisschoppen op aan terug te kijken op de lange christelijke traditie van Zwitserland om het geloof er levend te houden. Hoewel veel Zwitsers "ver van de Kerk staan", zei de Paus, erkent de meerderheid van de Zwitserse bevolking "de positieve rol die katholieken en protestanten spelen op sociaal gebied".
"Zonder een levend geloof in de verrezen Christus zullen de prachtige kerken en kloosters geleidelijk aan musea worden en de prijzenswaardige werken en instellingen hun ziel verliezen, die alleen lege ruimtes en verloren mensen achterlaten", aldus de Paus.

Traditie van de Kerk
Het is de taak van de bisschoppen en priesters "de kudde te voeden", de eenheid van het geloof te dienen en ervoor te zorgen dat het wordt onderwezen volgens de traditie van de Kerk, zei de Paus. "Het volk van God kan niet zonder een herder", hield Franciscus de bisschoppen voor.

Leken
Verder zei de Paus tegen de bisschoppen dat hij de betrokkenheid van leken bij de Zwitserse parochies waardeert, maar dat er een "duidelijk respect voor de verschillen tussen het algemene priesterschap van de gelovigen en het sacramentele priesterschap" moet zijn.

'Niet alleen een mooie organisatie'
De Paus sprak ook zijn hoop uit dat "de Kerk in Zwitserland duidelijk het Lichaam van Christus zal zijn, het Volk van God, en niet alleen een mooie organisatie, een volgende belangengroep (NGO)"

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 1 december 2014
Laatst bewerkt: 2 december 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test