• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bemoedigt Europa tot eenheid en solidariteit

STRAATSBURG (KerkNet) – Paus Franciscus Paus Franciscus - Toespraak
Waardigheid van de mens en het belang van samenwerking in Europa
Tot het Europees Parlement - Straatsburg
(25 november 2014)
voor een oud en zielloos Europa, dat zijn zelfvertrouwen verliest en betekenisloos dreigt te worden. Hij maande ook aan tot meer verbondenheid tussen de mensen. "Europa moet zijn wortels en zijn ziel herontdekken. Daarbij mag de christelijke bijdrage niet als bedreiging worden ervaren, omdat zij de maatschappelijke solidariteit kan versterken." Zoals verwacht sprak de Paus ook over de werkloosheid, en in het bijzonder de jongerenwerkloosheid en hij huldigde de lovenswaardige Europese inzet voor het milieu. "Wij mogen niet aanvaarden dat voedsel wordt weggegooid, terwijl mensen verhongeren. De opvang van vluchtelingen is een belangrijke uitdaging voor Europa. De Middellandse Zee mag geen kerkhof worden." De Paus maande aan tot een gemeenschappelijke Europese strategie om de vluchtelingenproblematiek aan de zuidelijke grens het hoofd te bieden.

Het korte bezoek, waarvoor hij al kort na zijn Pausverkiezing werd uitgenodigd, is de eerste buitenlandse reis van de Paus in Europa. De H. Paus Johannes Paulus II - Toespraak
Tot het Europese Parlement (11 oktober 1988)
van een Paus tot het Europese parlement vond 26 jaar geleden plaats. Paus Franciscus vertelde de Europarlementsleden dat hij hen een boodschap van hoop en bemoediging bracht, "gebaseerd op het vermogen om samen te werken, om de verdeeldheid te overwinnen en om de vrede en eenheid onder alle volkeren van het Europese continent te bevorderen."

"Vandaag speelt de bevordering van de mensenrechten een centrale rol in het engagement van de Europese Unie, met het oog op de ondersteuning van de waardigheid van de persoon, zowel in Europa als in relatie tot de andere landen. Die inzet is belangrijk en bewonderenswaardig, omdat er nog te veel situaties zijn waarin mensen als objecten worden behandeld en dreigen weggeworpen te worden indien zij niet langer bruikbaar zijn omdat ze zwak, ziek of oud zijn." In dat verband beklemtoonde hij ook het belang van onderwijs en de gezinnen. Hij vestigde er ook de aandacht op dat bij de bevordering van de mensenrechten niet mag worden vergeten dat de mens deel uitmaakt van een groter geheel.

In zijn Paus Franciscus - Toespraak
Waardigheid van de mens en het belang van samenwerking in Europa
Tot het Europees Parlement - Straatsburg
(25 november 2014)
in het Europese Parlement in Straatsburg waarschuwde hij de Europese instellingen ervoor om niet te bureaucratisch te worden, waardoor zij hun aantrekkingskracht dreigen te verliezen bij de Europese burgers. "Het motto van de Europese Unie is eenheid in verscheidenheid, maar die eenheid betekent geen politieke, economische, culturele of intellectuele uniformiteit. Europa is een familie van naties. Daarin moeten mensen centraal staan. Een Europa dat niet langer in staat is om open te staan voor de transcendentale dimensie van het leven, is een Europa dat zijn ziel en zijn humanistische geest dreigt te verliezen."

Publicatiedatum: 25 november 2014
Laatst bewerkt: 10 december 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test