BRUSSEL (KerkNet) - In zijn Paus Benedictus XVI - Boodschap
De mensenfamilie, een vredesgemeenschap
Wereldvredesdag 2008
(8 december 2007) onderstreept paus Benedictus XVI nadrukkelijk de sleutelrol van het gezin in de vredesopvoeding. “Wie de uitbouw van het gezin belemmert, ondermijnt de vrede in de hele nationale en internationale gemeenschap, omdat hij verzwakt wat daadwerkelijk het belangrijkste ‘agentschap’ van de vrede is.” Alles wat het gezin op de een of andere manier verzwakt, betekent dan ook een hindernis op de weg naar de vrede. De samenleving als ‘algemene mensenfamilie’ maakt immers maar een kans op echte vrede als ze zich laat inspireren door dezelfde waarden waarop het gezin steunt.
De aarde is de thuis van de mensenfamilie, daarom moet de mens zorg dragen voor het milieu, dat hem door de Schepper is toevertrouwd om het met vrijheid en verantwoordelijkheid te bewerken voor het welzijn van iedereen, met oog voor het ecologische evenwicht en duurzaamheid. De problemen op dat vlak – vooral inzake het beheer van de energiebronnen - zijn zo complex, aldus de paus, dat overleg en vooral solidariteit tussen de rijke en arme landen noodzakelijk zijn. En zoals een gezin pas echte vrede ervaart, als niemand het nodige ontbreekt, zo heeft de mensheid in haar geheel nood aan een economie die daadwerkelijk voldoet aan de eisen van het algemene welzijn op wereldschaal. Dat betekent onder meer een verstandig benutten van de energiebronnen en een eerlijke verdeling van de goederen.
In zijn Paus Benedictus XVI - Boodschap
De mensenfamilie, een vredesgemeenschap
Wereldvredesdag 2008
(8 december 2007) haalt paus Benedictus XVI ook uit naar de willekeur en het recht van de sterkste die nog altijd teveel de relaties binnen en tussen de staten beheersen. “De macht moet altijd beteugeld worden door de wet, en dat moet ook gebeuren in de relaties tussen soevereine staten.” In dat verband pleit hij voor een terugkeer naar “de natuurlijke zedenwet als basis voor de rechtsnorm: een wet die het mogelijk maakt om, voorbij de culturele verschillen tussen de mensen, het samen eens te worden over de belangrijkste aspecten van goed en kwaad, van recht en onrecht”. Daarom verdienen staten die inspanningen leveren om in hun eigen wetgeving de erkenning van de fundamentele rechten van de mens op te nemen, alle steun.
Naast de talloze burgeroorlogen in onder meer Afrika en kruitvat van het Midden-Oosten baart vooral de toename van de bewapeningswedloop, ook in ontwikkelingslanden, de paus grote zorgen voor de toekomst. “In zulke moeilijke tijden moeten werkelijk alle mensen van goede wil gemobiliseerd worden om tot concrete akkoorden te komen met betrekking tot een effectieve demilitarisatie, vooral op het domein van de atoombewapening. In deze fase, waarin het proces van nucleaire proliferatie tot stilstand is gekomen, voel ik me verplicht om de gezagsdragers op te roepen de gesprekken voor een progressieve en onderhandelde afbouw van het bestaande nucleaire wapenarsenaal vastbesloten opnieuw op te nemen.”
Voor de volledige tekst: Paus Benedictus XVI - Boodschap
De mensenfamilie, een vredesgemeenschap
Wereldvredesdag 2008
(8 december 2007)
Publicatiedatum: 31 december 2007
Laatst bewerkt: 15 maart 2010