• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Martelaarschap is een daad van liefde"

(KN/CNA) - Het christelijke martelaarschap “is een daad van liefde”. Dat zei paus Benedictus XVI tijdens de angelustoespraak op Tweede Kerstdag, waarop traditioneel de eerste christelijke martelaar, Sint-Stefanus, wordt herdacht. “Het martelaarschap is in wezen een daad van liefde: voor God, voor de mensen en zelfs voor de vervolgers.”
Martelaarschap is vanaf het begin van de Kerk tot op heden een constante. ”Zelfs vandaag de dag is het niet ongewoon verhalen te horen uit verschillende delen van de wereld, over missionarissen, priesters, bisschoppen, religieuzen en leken die worden vervolgd, gevangen gezet, gemarteld of van hun vrijheden beroofd omdat zij leerlingen van Christus en apostelen van het Evangelie zijn.”
Paus Benedictus noemde geen landen of regio's waar christenvervolging heerst. Het Vaticaan heeft zich de afgelopen maanden herhaaldelijk uitgesproken over het gebrek aan bescherming voor de rechten van de christenen in islamitische landen. Daarnaast zijn er herhaaldelijk incidenten geweest in India, Turkije en verschillende Afrikaanse landen.
In zijn beschouwing over het martelaarschap, zette de paus het geweld van de vervolger tegenover de zelfopoffering van de martelaar. Uiteindelijk is de martelaar de overwinnaar, omdat hij toetreedt tot Christus in de liefdevolle opoffering die de dood overwint. In het martelaarschap ”wordt geweld omgezet in liefde en dood in leven.”

Publicatiedatum: 26 december 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test