• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus stelt onderzoeksraad voor misbruik in

Paus Franciscus heeft een speciale onderzoeksraad voor seksueel misbruik en andere "ernstige misdrijven" ingesteld. Dit blijkt uit het Raad voor de Openbare Aangelegenheden - Staatssecretariaat
Rescriptum ex audientia Ss.mi - Oprichting van een raad van Kardinalen binnen de Congregatie van de Geloofsleer voor de behandeling van de delicta graviora
(3 november 2014)
dat vandaag gepubliceerd is en dat gebaseerd is op een audiëntie van Kardinaal Parolin, de staatssecretaris, bij Paus Franciscus van 3 november j.l.

De uit zeven kardinalen en bisschoppen bestaande raad valt onder de Congregatie voor de Geloofsleer.

De raad gaat bezwaren tegen beslissingen van de congregatie onderzoeken. Daarmee moet de maandelijkse zitting van de kardinalen van de Congregatie ontlast worden die zich tot nu toe met bezwaarschriften bezighielden. Het gaat maandelijks om vier tot vijf bezwaarschriften.
De nieuwe raad kan weliswaar zelf beslissingen nemen, maar onderzoeken tegen bisschoppen blijft een bevoegdheid van de reguliere zitting van de kardinalen. De raad zal regelmatig verslag uitbrengen aan de kardinalen.

Nog geen namen
Het is nog niet bekend wie deel uit zullen maken van de raad. Naast leden van de Congregatie zelf zullen ook externe deskundigen worden betrokken.
Sinds 2001 behandelt de Congregatie alle "ernstige misdrijven", waaronder seksueel misbruik en schending van het biechtgeheim. Kort daarna kwam er een golf van misbruikzaken vanuit de VS op de Congregatie af. De toenmalige prefect, kardinaal Jozef Ratzinger, was voorstander van een hardere aanpak van dergelijke misdrijven.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Zie ook: 23-01-2015: Paus benoemt leden nieuwe Commissie voor aanklachten over seksueel misbruik

Publicatiedatum: 11 november 2014
Laatst bewerkt: 5 februari 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test