• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

P. Lombardi SJ: toespraak van Benedictus XVI in Gemelli over wetenschap en geloof

“De vereniging van rede en geloof is voor beide een waarborg van vruchtbaarheid”, aldus P. Federico Lombardi SJ, in zijn wekelijkse uitzending van het Televisiecentrum van het Vaticaan (CTV).

P. Lombardi komt terug op de toespraak van Benedictus XVI tijdens zijn bezoek op 3 mei 2012 aan het algemeen ziekenhuis Gemelli, dat bij de katholieke universiteit van het Heilig Hart hoort in Rome. De Paus heeft er de problematiek ontwikkeld van de relatie tussen wetenschap en geloof, het leidmotief van zijn pontificaat. “Zonder liefde verliest ook de wetenschap haar waardigheid”, was één van de sterke uitspraken van de toespraak, die voor Benedictus XVI de gelegenheid was de geneesheren te herinneren aan het belang om de weg van het wetenschappelijk onderzoek te bewandelen zonder het evenwicht uit het oog te verliezen tussen “wat technisch mogelijk is en moreel goed”. “Alleen de liefde waarborgt de menselijkheid van het onderzoek”, benadrukt Benedictus XVI.

De Paus heeft nogmaals gesproken over “vertrouwen in het verstand, in de rede”, en bemerkte dat “de moderne mens, die rijk is aan middelen, doch minder wat de doeleinden betreft, en haast verblind door technische doeltreffendheid, de fundamentele horizont vergeet van het zoeken naar zingeving”.

Nogmaals spreekt de Paus over het christendom als de “godsdienst van de logos”, die het geloof niet verwijst naar het domein van het irrationele maar dat de oorsprong en zin van de hele werkelijkheid in de “scheppende Rede” ziet.

Daarom meent P. Lombardi dat de “verbinding tussen rede en geloof voor beide een waarborg is van vruchtbaarheid”, terwijl hun scheiding de weg is die leidt naar “ethische verarming” en onbekwaam maakt om te evalueren of wat technisch mogelijk is ook moreel goed is en naar het welzijn van de mensheid leidt.

Benedictus XVI is nog verder gegaan door het medisch personeel te herinneren aan de “vitale” band die moet bestaan tussen het wetenschappelijk werk en de geestdriftige toewijding die zij verschuldigd zijn aan de persoon die aan hun zorgen is toevertrouwd: een mens die lijdt en zich geconfronteerd weet met de meest radicale vragen over de zin van het leven.

Over deze capaciteit om “verstand en hart” met elkaar te verenigen, herinnert P. Lombardi eraan dat zij “een teken is van Gods barmhartigheid en van Zijn overwinning op de dood”, vooraleer te besluiten: “Waar een andere meer begeesterende en sterke inspiratie vinden dan die van het verstand ten gunste van de mens? En waarvoor zou het verstand zich uiteindelijk anders moeten engageren?”.

Vert. Sorores Christi
Bron: Zenit.org

Publicatiedatum: 7 mei 2012
Laatst bewerkt: 11 november 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test