• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: exorcisten bewijzen Kerk grote dienst

Rome (RKK) – Exorcisten bewijzen de Kerk een grote dienst; zij moeten “boodschappers van naastenliefde” zijn. Dat schrijft Paus Franciscus in een brief aan de Internationale Exorcistenvereniging (AIE) bij gelegenheid van hun eerste conferentie in Rome afgelopen weekend.

Meer dan 300 duivelbezweerders, priesters en leken, uit de hele wereld namen aan de conferentie deel. Onder hen de Italiaanse psychiater Valter Cascioli, de woordvoerder van de AIE.

Toename duivelse activiteiten
“Wij constateren dat het aantal mensen die een exorcist nodig hebben, de afgelopen jaren is gestegen”, zei Cascioli tegenover Radio Vaticana. “Dat betekent ook dat de duivelse en demonische activiteiten zijn toegenomen. Het ergste lijkt mij de toename van bezetenheid, vooral de bezetenheid door de duivel zelf.”

Twee niveaus
Exorcisten onderscheiden volgens Cascioli twee niveaus waarop het kwaad opereert: een gewone en een buitengewone werkzaamheid.

Bij de zogenoemde “buitengewone demonische activiteit” kan alleen een exorcist het slachtoffer daarvan helpen. De “gewone demonische activiteiten” worden “vaak onderschat”. “Daartoe worden gerekend de verleidingen die door een, zoals Paus Franciscus zegt, ‘lauwwarm geloof’ gedragen worden. We leven in een tijd dat alles snel moet gaan. Niemand heeft voor niets nog echt tijd. En dat buit de duivel schaamteloos uit. De strijd tegen het kwaad wordt steeds meer een noodtoestand.”

Vaticaanse erkenning AIE
De AIE werd op 13 juni officieel erkend door de Congregatie voor de Clerus. Zij ontstond in 1990 op initiatief van de internationaal bekende exorcisten pater Gabriele Amorth en pater René Chenesseau. De huidige voorzitter is pater Francesco Bamonte, die opereert als officiële exorcist van het bisdom Rome.

Publicatiedatum: 30 oktober 2014
Laatst bewerkt: 30 oktober 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test