• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Synode zegt nee tegen liberale lijn

De Bijzondere Bisschoppensynode voor het gezin heeft na twee weken overleg een liberalere lijn in de omgang met hertrouwd gescheidenen en homoseksualiteit afgewezen. Bij de stemming van het slotdocument kregen de betreffende passages van de tekst op zaterdagmiddag niet de benodigde tweederde meerderheid. De bekendmaking van de stemresultaten geschiedde volgens woordvoerder Federico Lombardi op uitdrukkelijke wens van Paus Fransciscus. Lombardi benadrukte dat het niet om een leerstuk ging, maar slechts om een werkdocument voor verdere debatten.

Over homoseksualiteit wordt in het tekstvoorstel onder andere gezegd dat gelijkgeslachtelijke partnerschappen niet met een huwelijk gelijkgesteld mogen worden. Tegelijk wordt erin gesteld dat personen met homoseksuele aanleg met "achting, medegevoel en tact tegemoet getreden en behandeld" moeten worden om een "onjuiste discriminatie" te vermijden. In wezen citeert de betreffende alinea een eerdere uiting van de congregatie voor de geloofsleer over homoseksuele relaties.

Over hertrouwd gescheidenen zegt het tekstontwerp onder andere dat een toelating onder bepaalde omstandigheden van hertrouwd gescheidenen tot de communie verder onderzocht moet worden. Het slotdocument omvat 62 punten. Drie daarvan, die over hertrouwd gescheidenen en homoseksualiteit, die onder de gelovigen veel verzet dreigden op te roepen, kwamen niet aan de benodigde tweederde meerderheid. Het document bevat geen concrete besluiten maar moet als grondslag voor een andere grote Synode over huwelijk en gezin dienen, die wel met definitieve resultaten zal eindigen.

bron: Katholiek Nieuwsblad

Italiaanse tekst van de Relatio Synodi: http://press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2014/10/18/0770.html

Publicatiedatum: 20 oktober 2014
Laatst bewerkt: 20 oktober 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test