• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Slotboodschap Gezinssynode bemoedigt christelijke gezinnen

(KerkNet) – Vanmiddag hebben in Rome de kardinalen Raymundo Damasceno Assis, Gianfranco Ravasi en Oswal Gracias een slotboodschap van de bisschoppensynode over het gezin voorgesteld. Het is een boodschap van hoop en bemoediging voor de christelijke gezinnen, die aangemoedigd worden om te groeien in liefde en trouw. Morgen vieren de synodevaders nog een Eucharistie met de Paus, waarin paus Paulus VI wordt zalig verklaard.

In zijn toelichting had kardinaal Ravasi het over de Kerk als ‘een huis met open deuren’. De synodevaders erkennen de uitdagingen waarmee liefde en trouw worden geconfronteerd. Er is ook aandacht voor de crisis van het dagelijks gezinsleven, de uitsluiting van armen en vluchtelingen, evenals het geweld tegen de meest kwetsbare groepen: vrouwen, kinderen en vluchtelingen. "Christus wil dat zijn kerk een huis is waarvan de deur steeds open staat, voor iedereen zonder uitzondering. Wij zijn herders, leken-gelovigen en gemeenschappen dankbaar die zorgen voor families en koppels en die hun open wonden omarmen. " De kardinaal spreekt over “een bijzonder rijk en verscheiden document”. Homoseksualiteit komt niet aan bod, omdat de boodschap zich richt tot christelijke gezinnen. “Niet alles kan ter sprake komen, maar wij willen ook geen deuren sluiten.”

De Australische kardinaal Pell, die ook lid is van de adviesraad van kardinalen die Paus Franciscus bijstaan in zijn hervorming van de curie, loofde vandaag de open sfeer tijdens de debatten. Daarmee minimaliseerde hij ook de berichten over een gebrek aan eensgezindheid onder de kardinalen. "Er bestaat uiteraard een verscheidenheid aan meningen. Maar tegelijk heerst een radicale trouw aan het evangelie van Jezus Christus. Er bestond een klimaat van openheid en van eenheid in verscheidenheid. Het is ook duidelijk dat de leer van de Kerk, de leer van Jezus van fundamenteel belang is en centraal staat."

Mgr. Léonard

Mgr. Léonard, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, zegt dat hij van deze Synode vooral de uitwisseling onder de synodevaders en de broederlijke sfeer zal onthouden. “De bisschoppen konden vrij en vrank spreken en zij getuigden van de grote verscheidenheid van ervaringen, tegen de achtergrond van verschillende continenten en culturen. “ De aartsbisschop zal vooral twee dingen onthouden: “Enerzijds is er de grote trouw aan de leer van Jezus en van zijn Kerk, die gelovigen in elk stadium van hun leven nabij moet zijn. De tweede uitdaging is het in evenwicht houden van de uiteenlopende situaties in de wereld met de universele taal van de katholieke kerk.” Mgr. Léonard betreurt wel dat er op deze Synode te weinig aandacht was voor de schoonheid van de menselijke liefde en het gezin. “Het is ook duidelijk dat deze Synode geen enkel initiatief heeft genomen voor erkenning van homoseksuele relaties en al helemaal niet voor de erkenning van het homohuwelijk.”

De tekst van de boodschap: Bisschoppensynodes
Boodschap aan de christelijke gezinnen
Boodschap van de Derde Buitengewone Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode
(18 oktober 2014)

Publicatiedatum: 18 oktober 2014
Laatst bewerkt: 12 oktober 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test