• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Buitengewone Bisschoppensynode plechtig geopend

(KerkNet/RKK) – Zondagmorgen is met een Hoogmis in de Sint-Pietersbasiliek de Derde Buitengewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode plechtig van start gegaan. Hoofdcelebrant was Paus Franciscus, die deze kerkvergadering bijeenriep om de pastorale problemen met betrekking tot huwelijk en gezin te bespreken. De Eucharistieviering, die werd voorafgegaan door de ‘koninklijke’ processielitanie ‘Laudes Regiae’, werd geconcelebreerd door de 191 synodevaders. Dat zijn de voorzitters van de nationale bisschoppenconferenties, de leiders van de Oosters-katholieke kerken, de diverse hoofden van departementen van de Romeinse Curie, de leden van het presidium van de assemblee, de leden van de Gewone Raad van de Bisschoppensynode, afgevaardigden van de Unie van Generale Oversten, en speciaal door de Paus benoemde prelaten en religieuzen. Andere bijzondere aanwezigen waren een zestigtal deskundigen en auditoren, die aan de kerkvergadering deelnemen, en acht gedelegeerden van orthodoxe, anglicaanse en protestantse kerken.

In zijn korte homilie zei Paus Franciscus dat de assemblees van de bisschoppensynode nodig zijn om “beter te zorgen voor en te waken over de wijngaard van de Heer”, zodat Christus’ liefdesplan gerealiseerd kan worden. De vergaderingen zijn er niet voor “om te discussiëren over mooie en originele ideeën of te zien wie de intelligentste is”, sprak de Paus. “We zijn allemaal zondaars. En ook voor ons bestaat de verleiding om ons meester te maken van de wijngaard, als gevolg van de hebzucht die nooit in de mens ontbreekt. Gods droom is altijd in strijd met de hypocrisie van een aantal van zijn knechten.”

De hele duur van de synode, die op zondag 19 oktober wordt afgesloten, is er voor de gelovigen in Rome gelegenheid om in de Mariakapel ‘Salus Populi Romani’ in de Santa Maria Maggiorebasiliek te bidden voor het welslagen van de kerkvergadering. Het Allerheiligste Sacrament zal daarbij dagelijks worden uitgesteld. Bijzonder is de aanwezigheid daar van de relieken van Sint-Theresia van Lisieux en haar ouders, de zalige Louis Martin en Marie-Azélie Guérin, en ook die van het zalige echtpaar Luigi en Maria Beltrame Quattrocchi. Vandaag stonden deze relieken opgesteld in de Sint-Pietersbasiliek. Voorafgaande aan de openingsviering werden ze door de Paus vereerd.

Publicatiedatum: 6 oktober 2014
Laatst bewerkt: 6 oktober 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test