• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Belg benoemd in Internationale Theologische Commissie

ROME (KerkNet) – Paus Franciscus benoemde vandaag de Belgische professor Bernard Pottier tot lid van de Theologische Commissie van het Vaticaan. De jezuïet werd geboren in Luik. Hij ontdekte zijn roeping aan het jezuïetencollege van Luik en trad in 1972 tot de orde. In 1985 werd hij tot priester gewijd. Hij doceert filosofie, dogmatiek en fundamentele theologie aan het Institut d'Etudes Théologiques, de Theologische Faculteit van de jezuïeten in Brussel. Pottier is tevens voorzitter van dit instituut. Hij publiceerde onder meer boeken over agnosticisme, Emmanuel Kant, 'de genade van het diaconaat' en de erfzonde. Hij is eveneens aalmoezenier van de Portugese katholieke gemeenschap in Brussel.

Paus Franciscus benoemde en herbenoemde vandaag dertig leden voor zijn adviescommissie. Daaronder bekende theologen als de Duitsers Marianne Schlosser (53) en Karl-Heinz Menke (64) of de Franse dominicaan Serge Thomas Bonino van het Institut Catholique in Parijs, die wordt herbevestigd als secretaris van de commissie. Naast twee al eerder benoemde vrouwelijke leden Sara Butler (VS) en Barbara Hallensleben (Duitsland), voegde de Paus vandaag bijkomend vijf nieuwe vrouwelijke leden toe aan de commissie. Het betreft de Amerikaanse Prudence Allen, de Sloveense Alenka Arko, de Brits-Canadese Moira Mary McQuenn, de Australische Tracey Rowland en de Duitse Marianne Schlosser. Bijna een kwart van de commissie bestaat nu uit vrouwen.

De Internationale Theologische Commissie werd in 1969 door Paus Paulus VI (1963-1978) opgericht, als denkgroep voor de [d:106. De commissie wordt sinds 2012 geleid door de Duitse aartsbisschop Gerhard Ludwig Müller, de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer.

Publicatiedatum: 23 september 2014
Laatst bewerkt: 23 september 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test