• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt bestrijding vooroordelen over vluchtelingen

(KerkNet) – Paus Franciscus roept in zijn Paus Franciscus - Boodschap
Kerk zonder grenzen, Moeder voor allen
Werelddag van Migranten en Vluchtelingen 2015
(3 september 2014)
op tot de bestrijding van de vooroordelen en het wantrouwen ten aanzien van vluchtelingen. Vaak hebben mensen hun mening al gevormd, nog voordat zij de levensgeschiedenis of het getuigenissen over de vervolging en de ellende hebben beluisterd. Daarom maant Franciscus gelovigen aan om zich in te zetten voor een cultuur van ontmoeting. "Christenen moeten bereid zijn hun middelen met vluchtelingen, thuislozen en daklozen te delen en wat vaker aan meer welstand verzaken." Franciscus veroordeelt ook nogmaals de 'schandelijke en misdadige mensenhandel' en hij maant aan tot een globalisering van de naastenliefde en de solidariteit.

Volgens het vluchtelingencommissariaat van de Verenigde Naties waren er in 2013 ruim 51,2 miljoen mensen op de vlucht. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren nooit eerder zoveel mensen op de vlucht. Dat contingent vluchtelingen wordt nog uitgebreid met de vele burgers die momenteel vluchten voor de terreur van IS in Noord-Irak en Syrië.

Paus Benedictus XV hield in 1914 voor het eerst een vluchtelingendag, naar aanleiding van het hoge aantal oorlogsvluchtelingen van de Eerste Wereldoorlog. De Wereldvluchtelingendag wordt in katholieke parochies wereldwijd jaarlijks op 18 januari gehouden. Het initiatief vindt inmiddels voor de 101ste keer plaats.

Publicatiedatum: 23 september 2014
Laatst bewerkt: 25 september 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test