(KerkNet) – De eerste Europese reis van Paus Franciscus stond zondag in het teken van de verstandhouding onder de godsdiensten. Tijdens een Paus Franciscus - Toespraak
Doden in Naam van God: een groot heiligschennis
Toespraak tot vertegenwoordigers van de christelijke belijdenissen en andere godsdiensten in Albanië
(21 september 2014) veroordeelde hij het geweld in naam van God. "Authentieke godsdienst moet bron van vrede zijn. Niemand kan de naam van God misbruiken om geweld te plegen. Doden in naam van God is godslastering!"
Verwerping van fundamentalisme en religieus geweld
Tijdens een toespraak aan de katholieke universiteit van Tirana, in aanwezigheid van katholieke, orthodoxe, evangelische en islamitische leiders, sprak hij de hoop uit dat het wederzijds respect en vertrouwen tussen de verschillende geloofsgemeenschappen in Albanië is een kostbaar goed is. Dat kan voorbeeld zijn voor andere landen. Dat harmonisch samenleven staat in schril contrast met de onverdraagzaamheid ten aanzien van mensen met een andere religieuze overtuiging en het instrumentaliseren van de verschillen tussen godsdiensten in andere delen van de wereld. Eerder op de dag had Franciscus tijdens een ontmoeting met president Bujar Nishani ook al gezegd dat niemand zich achter God kan verbergen om geweld en aanvallen voor te bereiden en uit te voeren. "Niemand kan godsdienst misbruiken als rechtvaardiging voor daden die de waardigheid van mensen en hun fundamentele rechten aantasten, in het bijzonder het recht op leven en op godsdienstvrijheid."
Land van martelaren
Tijdens de openluchtmis op het Moeder Teresaplein van Tirana prees hij in aanwezigheid van tienduizenden mensen de Albanese gelovigen wegens hun geloofstrouw tijdens de periode van vervolging. De Paus zei dat het Balkanland tot aan het einde van de communistische dictatuur een 'land van martelaren' was: "Vele bisschoppen, priesters, religieuzen en gelovige leken betaalden hun geloofstrouw met hun leven. Maar ook orthodoxen en moslims gingen onder onnoemelijk lijden en de strengste vervolging gebukt tijdens een periode zonder godsdienstvrijheid."
De toenmalige stalinistische machthebbers, die het land in 1967 tot eerste atheïstische natie van de wereld uitriepen, zo zei de Paus, vervolgden gelovigen uit angst voor de waarheid en de vrijheid. "Zij deden alles om God uit de harten van de mensen te verbannen en Christus en de Kerk uit de geschiedenis van hun land uit te sluiten." Franciscus verwees naar de heropstanding van het christelijke geloof en de katholieke Kerk na de omwentelingen in de jaren 1990, en benadrukte in het bijzonder de rol van de jongeren als bron van hoop. "Iedereen moet zich geroepen weten om het evangelie te verkondigen en de solidariteit voor een rechtvaardige samenleving te versterken. Laat er vrede heersen in uw huizen, in uw harten en in uw natie!"
Publicatiedatum: 22 september 2014
Laatst bewerkt: 22 september 2014