• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Pell duidelijk over kwestie hertrouwde gescheidenen

 Hilversum (CNS/RKK) 17 september 2014 – Volgens de Australische kardinaal George Pell is het uitgesloten dat de Kerk zal toestaan dat gescheiden katholieken N.v.d.r.: Maar waarvan het huwelijk niet nietig is verklaard. die een tweede burgerlijk huwelijk hebben gesloten, te Communie mogen.

Dat zegt de Curiekardinaal in het voorwoord van The Gospel of the Family, dat op 1 oktober zal verschijnen. Dit boek is het antwoord op het voorstel van de Duitse kardinaal Walter Kardinaal Kasper - Toespraak
Evangelie van het gezin
De schepping sluit eens en voorgoed de gendertheorieën uit. Man en vrouw zijn samen en in de kern van het gezin toekomst, sociale deugd, zoeken naar geluk - Rede tot het Buitengewoon Consistorie (Nieuwe Synodehal, Vaticaan)
(20 februari 2014)
 om de regels ten aanzien van gescheiden hertrouwde gelovigen te versoepelen.

Pell is al de zesde invloedrijke kardinaal, onder wie Müller en Burke, die zich keert tegen Kasper. De Duitser wordt beschouwd als de favoriete theoloog van Paus Franciscus.

Leer en pastorale praktijk
“De doctrine en de pastorale praktijk mogen niet met elkaar in tegenspraak zijn”, schrijft Pell, prefect van het Secretariaat voor economische zaken en lid van de door Franciscus ingestelde Raad van Kardinalen (C9). “Men kan niet vasthouden aan de onontbindbaarheid van het huwelijk door ‘hertrouwden’ tot de Communie toe te laten.”

“Hoe eerder de gewonden, de lauwen en de buitenstaanders beseffen dat substantiële doctrinaire en pastorale wijzigingen onmogelijk zijn, hoe meer de vijandelijke teleurstelling – die nu eenmaal volgt op de herbevestiging van de leer – kan worden voorkomen en verdreven.”

Synode
Pells standpunt wordt een paar weken voor aanvang van de buitengewone assemblee van de Bisschoppensynode over het gezin, bekendgemaakt. Het wordt steeds duidelijker dat er tijdens de komende kerkvergadering (5-19 oktober) stevige debatten zullen plaatsvinden. Als het aan Pell ligt, bevestigen de synodevaders op heldere wijze de traditionele leer.

“Een hoffelijk, goed geïnformeerde en streng gevoerd debat is nodig, vooral om in de komende maanden de christelijke en katholieke traditie van het monogame, onontbindbare huwelijk te verdedigen”, schrijft de voormalige aartsbisschop van Sydney. “Dat er nu zoveel aandacht wordt besteed aan de kwestie van het communieverbod voor hertrouwd gescheidenen, noemt de kardinaal een “contraproductieve en zinloze zoektocht naar korte-termijnvertroostingen”.

Vijanden van de Kerk
“Gezonde gemeenschappen spenderen niet het meest van hun energie aan marginale kwesties. Bovendien is het aantal gescheiden en hertrouwde katholieken die vinden dat ze tot de Heilige Communie moeten worden toegelaten, helaas zeer klein”, aldus de kardinaal. “De druk die wordt uitgeoefend om deze verandering teweeg te brengen, komt voornamelijk uit bepaalde Europese kerken, waar het kerkbezoek laag is en een groeiend aantal gescheidenen ervoor kiest om niet opnieuw te trouwen.”

“Deze kwestie wordt zowel door vrienden als vijanden van de katholieke traditie beschouwd als een symbool, een trofee in het conflict tussen wat in Europa van het christendom overblijft en een agressief neo-paganisme. Elke tegenstander van het Christendom wil dat de Kerk op dit punt capituleert.”

Publicatiedatum: 18 september 2014
Laatst bewerkt: 29 augustus 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test