• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus 'trouwt' twintig koppels

(KerkNet/RKK) – Paus Franciscus heeft zondagmorgen als bisschop van Rome geassisteerd bij een huwelijkssluiting van twintig Romeinse koppels. Dat deed hij in de hoogmis van het feest van de Kruisverheffing in de Sint-Pietersbasiliek. Volgens de leer van de rooms-katholieke Kerk zijn het bruid en bruidegom die elkaar het huwelijkssacrament toedienen. De gewijde bedienaar, een priester of diaken, treedt op als getuige die namens de Kerk hun trouwbelofte aanvaardt en hun huwelijk inzegent.

“Sommige koppels woonden al samen, hadden al kinderen of leerden elkaar in de parochie kennen”, liet het bisdom Rome weten. De jongste bruid en bruidegom werden geboren in 1986 en 1989, de oudste in 1958 en 1965. Franciscus is niet de eerste Paus die een huwelijksmis celebreerde. Sint-Joannes Paulus II was de laatste die dat deed. Die plechtigheid vond plaats in oktober 2000, toen acht bruidsparen ten overstaan van hem hun wederzijdse jawoord gaven. Ook in 1994, het Internationale Jaar van het Gezin, was Paus Joannes Paulus II voorgegaan in een trouwplechtigheid in 1994.

Over drie weken gaat in Vaticaanstad de buitengewone synode van de Bisschoppensynode over het Gezin van start. Een van de onderwerpen die er aan bod komen is de katholieke huwelijksethiek.

Zie de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
Het huwelijk, man en vrouw samen op weg
Bij de inzegening van twintig huwelijken in de Sint Pietersbasiliek
(14 september 2014)

Publicatiedatum: 15 september 2014
Laatst bewerkt: 15 september 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test