• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

28 september: Bejaarden in het Vaticaan gehuldigd

Bejaarden en grootouders van de hele wereld worden op 28 september 2014 in het Vaticaan gehuldigd: zij zullen Paus Franciscus op het Sint-Pietersplein ontmoeten tijdens een bijeenkomst “Zegen van het lang leven” genoemd, die in mundovisie wordt uitgezonden.

Dit kondigt de Pauselijke Raad voor het Gezin aan, die het gebeuren organiseert. Volgens het laatste programma van de bijeenkomst, op 28 augustus gepubliceerd, zal het Sint-Pietersplein vanaf 7.30 u open zijn en de dag zal om 8.30 u beginnen met overwegingen en getuigenissen. Paus Franciscus zal de deelnemers om 9.30 u ontmoeten voor een gesprek met hen, voordat hij de zondagsmis van 10.30 u opdraagt. De viering zal ’s middags besluiten met het Angelusgebed.

“Heel dit gebeuren zal in mundovisie worden uitgezonden, rechtstreeks door radio-tv en streaming.”

De inschrijvingen zijn gratis en nog open. Tijdens de homilie van 19 november 2013 in Sint-Martha, had Paus Franciscus gezegd dat « grootouders de schat van de samenleving zijn » : « Het is waar dat ouderdom dikwijls niet heel mooi is, door de ziekten en zo die hij meebrengt. Maar de wijsheid van grootouders is het erfgoed dat wij moeten aanvaarden. Een volk dat zijn grootouders niet beschermt, heeft geen toekomst omdat het geen geheugen heeft, het heeft zijn geheugen verloren”, luidt zijn waarschuwing. De Paus klaagde aan: “bejaarden tellen niet mee. Het is verschrikkelijk om zeggen, maar ze worden verworpen … omdat zij storen”.

In een tweet van juni laatstleden, nodigde de Paus uit deze laatsten geen “onherstelbare” onrechtvaardigheid aan te doen: “Soms verwerpen wij bejaarden, maar zij zijn een kostbare schat: hen verwerpen is onrechtvaardig en een onherstelbaar verlies”.

Op de vlucht die de Paus na de Wereldjongerendagen terugbracht van Rio naar Rome, verklaarde hij: “Een volk heeft toekomst als het met deze twee werkelijkheden vooruitgaat: met de jongeren, met kracht, omdat zij het volk vooruit helpen; en met de bejaarden omdat zij degenen zijn die levenswijsheid geven”.

“De toekomst van een volk, zijn bejaarden en kinderen”, die respectievelijk “het geheugen” en “de belofte” vertegenwoordigen, maar ook “vrede” en “vreugde”, benadrukte de Paus in de H. Mis van 30 september 2013 in Sint-Martha.

Benedictus XVI had deze uitdrukking “zegen van het lange leven” gebruikt tijdens een bezoek aan het familiehuis van de Sint-Egidiusgemeenschap op de Gianicolo heuvel in Rome, op 12 november 2012: “het is mooi bejaard te zijn!”, had hij benadrukt en hij nodigde uit zich te verheugen over “de gave van een lang leven” ondanks de “kleine ongemakken van gezondheid” en de “beperkingen”. Hij herinnerde er in die zin aan dat “in de Bijbel, een lang leven beschouwd wordt als een zegen van God” , die vandaag “wijd verbreid” is.

Zie ook: 29-09-2014:

Publicatiedatum: 2 september 2014
Laatst bewerkt: 8 december 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test