• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: Ziekte genezen zonder mensenlevens op te offeren

VATICAANSTAD (Kerknet/VIS) - Paus Benedictus XVI heeft vanmorgen in Castel Gandolfo de deelnemers ontvangen van het congres dat de Pauselijke Academie voor het Leven en de Internationale Federatie van Katholieke Artsen organiseerden rond het thema: 'Stamcellen, welke toekomst voor de therapie?'.

De Paus Paus Benedictus XVI - Toespraak
Stamcellen, welke therapie voor de toekomst
Audiëntie voor deelnemers aan het congres georganiseerd door de Pauselijke Academie voor het Leven en de Internationale Federatie van Katholieke Artsen (16 september 2006)
dat "wetenschappelijk onderzoek naar volwassen stamcellen instemming en aanmoediging verdient als het erin slaagt om de meest geavanceerde wetenschappelijke kennis en technologische knowhow te verzoenen met een ethiek die respect opbrengt voor het menselijke leven in alle stadia van zijn bestaan". Hij had het over positieve en veelbelovende perspectieven die zich op het terrein blijken aan te dienen in de behandeling van ziekten.

Aan de wetenschappers die werken in wetenschappelijke instellingen met een katholieke inspiratie vroeg de Paus nadrukkelijk dit soort onderzoek te ontwikkelen en "stevige contacten te leggen tussen en met al wie bezig is met wetenschappelijk onderzoek dat menselijk lijden kan verlichten".

Respect voor ongeboren leven

"Ik sta erop, tegenover de veelvuldige en onjuiste beschuldigingen van ongevoeligheid van de kant van de Katholieke Kerk, de volgehouden steun te onderstrepen die de Kerk al 2000 jaar lang geeft aan het onderzoek naar de behandeling van ziekte en naar het menselijke welzijn. Als er al weerstand is geweest - en die is er nog - dan slaat die uitsluitend op vormen van onderzoek die voorzien in de geprogrammeerde vernietiging van levende menselijke wezens, ook al zijn ze nog niet geboren". De Paus herinnerde eraan dat "de geschiedenis zelf een dergelijke wetenschap in het verleden heeft veroordeeld en dat ze dat ook zal blijven doen. Niet alleen omdat die wetenschap verstoken is van Gods licht, maar net zo goed van menselijkheid. Tegenover de directe vernietiging van levend wezen past geen enkele vorm van compromis noch uitvlucht. Men kan er niet van uitgaan dat een samenleving efficiënt de misdaad kan bestrijden, terwijl ze tezelfdertijd de misdaad legaliseert in het kader van het leven dat nog geboren moet worden."
De deelnemers aan het congres bevestigden tegenover de Paus de wil en de hoop om nieuwe therapeutische resultaten te bekomen met het gebruik van volwassen stamcellen, zonder daarvoor dus embryo's te moeten aanmaken én vernietigen.

Publicatiedatum: 16 september 2006
Laatst bewerkt: 21 juli 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test