• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Werkdocument Buitengewone Synode gepresenteerd

Rome (rkk.nl) 26 juni 2014 – Vanochtend is in Rome het Bisschoppensynodes
Instrumentum laboris t.b.v. de 3e Bijzondere Bisschoppensynode
De pastorale uitdagingen betreffende het gezin in het kader van de evangelisatie
(24 juni 2014)
gepresenteerd van de Derde Algemene Buitengewone Assemblee van de Bisschoppensynode. Deze kerkvergadering vindt plaats van 5 tot 19 oktober en heeft als thema: ‘De pastorale uitdagingen betreffende het gezin in het kader van de evangelisatie’. 

Het Bisschoppensynodes
Instrumentum laboris t.b.v. de 3e Bijzondere Bisschoppensynode
De pastorale uitdagingen betreffende het gezin in het kader van de evangelisatie
(24 juni 2014)
is reeds toegestuurd aan alle deelnemers van de komende synode: de voorzitters van de bisschoppenconferenties, de leiders van de Oosters-Katholieke Kerken, drie leden van religieuze instituten en de hoofden van departementen van de Romeinse Curie.

Het document is het resultaat van acht maanden voorbereiding door diverse commissies. Verwerkt is ook de respons op de veelbesproken vragenlijst die afgelopen najaar aan alle bisschoppenconferenties was verstuurd.

Het werkdocument werd vandaag toegelicht door onder anderen kardinaal Lorenzo Baldisseri, de secretaris-generaal van de Bisschoppensynode. Hij zei dat het bestaat uit drie delen:

  1. de Bijbelse en doctrinaire reflectie op het gezin;
  2. de actuele problemen van het katholieke gezinsleven;
  3. de seksuele ethiek.

Openbaring
Het eerste deel is een beschouwing van de openbaringsbronnen (Bijbel en Traditie) met betrekking tot het gezin als “basiseenheid van de samenleving”. Baldisseri: “De schoonheid van het gezinsleven, dat enerzijds is geput uit de bron van het trinitaire leven, is anderzijds een afspiegeling van het nederige en hardwerkende bestaan van de Heilige Familie van Nazareth.”

Problemen
Het tweede deel richt zich op tal van problemen die de Bisschoppensynode als ‘uitdagingen’ beschouwt, zoals de geloofscrisis en de in- en uitwendige druk op het katholieke gezinsleven, zoals geloofsafval, relatieproblemen, polygamie, seksueel misbruik, armoede en oorlog. Het werkdocument spreekt hier van de grote verantwoordelijkheid van pastores bij de huwelijksvoorbereiding en de begeleiding van jonge gezinnen. In dit deel komt ook de kwestie van het communieverbod van hertrouwd gescheidenen aan bod, evenals het verschijnsel ongehuwd samenwonen.

H. Paus Paulus VI - Encycliek
Humanae Vitae
Het menselijk leven en geboorteregelingen
(25 juli 1968)

In het derde deel wordt de ‘openheid naar het leven’ besproken, oftewel: seksualiteit en voorplanting. Centraal staat hier H. Paus Paulus VI - Encycliek
Humanae Vitae
Het menselijk leven en geboorteregelingen
(25 juli 1968)
, de encycliek van Paulus VI, de Paus die op de slotdag van de buitengewone synode zal worden zaligverklaard. Kardinaal Baldisseri zegt dat gebleken is dat de kennis van de inhoud van deze encycliek over het algemeen gering is. Er moet daarom een positief kader worden geschapen waarin gelovigen geholpen kunnen worden bij “het kiezen van de meest adequate methode voor geboorteregulering,  in overeenstemming met wat fysieke draaglijk en reëel uitvoerbaar is”.

Gewone Synode 2015
De uitkomsten van de buitengewone synode zullen worden verwerkt in het werkdocument voor de Gewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode. Deze vindt plaats van 4 tot 25 oktober 2015 en heeft als thema: ‘Jezus Christus openbaart het mysterie en de roeping van het gezin.’

Ondersteuning met gebed
Kardinaal Baldisseri maakte verder bekend dat Paus Franciscus zondag 28 september heeft uitgeroepen tot speciale gebedsdag ter spirituele ondersteuning van de buitengewone synode. Verder zal er tijdens deze synode dagelijks het Allerheiligste Sacrament worden aanbeden in de Salus-Populi-Romani-kapel in de grootbasiliek Santa Maria Maggiore in Rome. 

+++

BRUSSEL (KerkNet/I.Media) – De katholieke Kerk gaat haar leer over huwelijk en gezin - en in het bijzonder met betrekking tot kwesties als het homohuwelijk en contraceptie - niet drastisch veranderen. Maar anderzijds wenst zij een evolutie van haar gezinspastoraal. Dat zei Bruno Forte, de speciale secretaris van de synode, gisteren in Rome, bij de voorstelling van het werkdocument voor de gezinssynode van de herfst. "De Kerk wil haar ogen niet voor de problemen sluiten, ook al zijn die vervelend of zelfs verontrustend."

Forte benadrukt dat de kerkelijke leer zelf niet ter discussie staat. "Maar de 190 bisschoppen uit de hele wereld, specialisten, auditoren en oecumenische waarnemers zullen zich wel buigen over de pastorale toepassing van die leer."

+++

Zie ook:

 

Publicatiedatum: 26 juni 2014
Laatst bewerkt: 1 oktober 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test