
Tijdens de reis door het Heilig Land heeft de Paus het Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Na de viering van de H. Mis
Mangers Square van Bethelehem gedurende de reis door het H. Land 2014
(25 mei 2014) om de presidenten van de Palestijnse Authoriteit en van Israël uit te nodigen om in het Vaticaan met hem te komen bidden.
Dit voorstel verwijst naar de heilige Paus Johannes XXIII, bemerkt P. Federico Lombardi SJ, woordvoerder van de Heilige Stoel, voor de micro van Radio Vaticaan.
“Paus Franciscus heeft het ook gezegd verwijzend naar Johannes XXIII ter gelegenheid van de heiligverklaring. Toen Johannes XXIII het concilie op gang had gebracht, had hij de moed te geloven dat wat onmogelijk is, wat onmogelijk lijkt, met Gods genade mogelijk kan worden. Paus Franciscus denkt dat dikwijls en diep, hij gelooft het echt. Wel, als vrede ons onmogelijk lijkt, moeten wij des te meer tot God bidden om ze met Zijn hulp mogelijk te maken.”
Over de reacties, zegt hij nog: “Het lijkt mij dat er veel reacties zijn, dat het een beetje beschouwd wordt als één van de grote nieuwsberichten van de dag en inderdaad, het is een originele, moedige stellingneming van de Paus. Als hij het voorstel gedaan heeft, besefte hij natuurlijk dat het kon aangenomen worden. Ik geloof dat het mooi is dat de Paus een voorstel doet dat tot zijn competentie behoort. De Paus is een religieus man, een religieus en moreel leider: wat stelt hij voor om vrede te bekomen? Geen diplomatieke onderhandeling, ook al zegt hij dat ze noodzakelijk is, doch dat behoort niet tot zijn competentie; geen wapenversterking; maar hij stelt voor zich tegenover God te plaatsen, Gods hulp te vragen om iets te doen waar wij nog niet toe gekomen zijn en dus met de hulp van iemand anders moet gebeuren. Ook om ons allemaal te bekeren, om ons hart te raken, te veranderen, zodat het bekwamer wordt tot ontmoeting, dialoog, aanvaarding van de ander: uit onszelf treden om nieuwe wegen van vrede te kunnen bewandelen. De Paus heeft een voorstel gedaan dat tot zijn competentie behoort”.
“Het is mooi dat een voorstel van dit soort realistisch lijkt, juist in een context waarin vrede zo lang reeds, zo moeilijk lijkt, om niet te zeggen onmogelijk voor menselijke krachten alleen. Dat het met ontroering, interesse en ik zou zeggen met dank onthaald werd, (...) en dat de mensen met dit voorstel tevreden zijn en vinden dat het dus iets positief is, is een mooi teken dat spirituele kracht in deze wereld iets diep reëel is, diep aanwezig en, laat ons hopen, van snelle doeltreffendheid om de dingen te doen veranderen.”
Bron: Zenit.org
Vert. Maranatha-gemeenschap
Publicatiedatum: 27 mei 2014
Laatst bewerkt: 28 mei 2014