• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus en Patriarch Bartholomaios: Christenen en orthodoxen; een nieuwe fase naar gemeenschap in verscheidenheid

Paus Franciscus en Patriarch Bartholomaios hebben tijdens een “broederlijke ontmoeting” op 25 mei laatstleden in Jeruzalem een gemeenschappelijke verklaring ondertekend: een “nieuwe en noodzakelijke fase op de weg van de gemeenschap binnen legitieme verscheidenheid”.

De ontmoeting tussen de Paus en de Patriarch, die privé plaatshad en langer duurde dan voorzien, in de Apostolische Delegatie boven op de Olijfberg, was de kern van de pelgrimstocht van de Paus naar het Heilig Land, vijftig jaar na de historische ontmoeting tussen Paus Paulus VI en Patriarch Athenagoras.

In de gemeenschappelijke verklaring bevestigen zij hun “engagement om samen de weg naar eenheid te vervolgen”. De Paus en de Patriarch roepen katholieken en orthodoxen op “gemeenschappelijk van Gods liefde te getuigen ten overstaan van allen, door samen te werken ten dienste van de mensheid”, in het bijzonder door de bescherming van het menselijk leven en het behoud van de schepping.

Zij pleiten voor het recht op godsdienstvrijheid, drukken hun “grote bezorgdheid” uit voor de toestand van de Christenen in het Midden Oosten, vooral “voor de Kerken van Egypte, Syrië en Irak”: “niet de wapens, maar dialoog, vergeving en verzoening zijn de enige middelen om vrede te bekomen”.

Zij besluiten met “een oproep tot alle Christenen, ook tot de gelovigen van alle godsdienstige tradities en alle mensen van goede wil, om de dringende noodzaak te erkennen van onze plicht om verzoening en eenheid te zoeken binnen de mensenfamilie, met alle respect voor legitieme verschillen, voor het welzijn van heel de mensheid en de toekomstige generaties”.

Zie de volledige teksten:

Publicatiedatum: 25 mei 2014
Laatst bewerkt: 29 mei 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test