• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: "Ik kom als pelgrim naar Israël"

BRUSSEL (KerkNet) – "Lieve broeders, ik wil U danken voor het hartelijke welkom bij mijn bedevaart naar Israël. Ik kom als pelgrim naar Israël, vijftig jaar na de historische reis van mijn voorganger Paus Paulus IV. Sinds die tijd is er veel veranderd in de relaties met Israël. Ik kom naar een land met duizenden jaren geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden zijn met het ontstaan van de drie monotheïstische godsdiensten: Jodendom, christendom en islam." Dat zei de Paus tijdens zijn Paus Franciscus - Toespraak
Begroetingsceremonie Tel Aviv
Internationale luchthaven Ben Goerion, Tel Aviv gedurende de reis door het H. Land 2014
(25 mei 2014)
in Israël, op de Ben Gurionluchthaven van Tel Aviv.

“ Tijdens deze bedevaart zal ik enkele van de belangrijkste heilige plaatsen bezoeken. Het is de wil van God en van alle mensen van goede wil dat Jeruzalem een stad van vrede zou zijn. Daarom moeten wij onze inspanningen voor de vrede verdubbelen.” Verwijzend naar zijn oproep van vanmorgen voor een twee-staten-oplossing, binnen internationaal erkende grenzen, benadrukte de Paus dat er geen alternatief is voor dialoog. “Met pijn in mijn hart denk ik aan diegenen die gisteren het leven gelaten hebben bij de aanval in Brussel en veroordeel ik nogmaals met nadruk elke vorm van antisemitisme. Laten wij bidden voor de slachtoffers. Ik vertrouw hun ziel aan God toe.” Paus Franciscus nodigde de Israëlische president Shimon Peres en de Palestijnse president Mahmoud Abbas nogmaals uit om samen met hem voor de vrede te bidden in het Vaticaan. Volgens de persdienst van het Vaticaan hebben de Israëlische en Palestijnse president de uitnodiging inmiddels geaccepteerd en zal de ontmoeting volgende maand in Rome plaatsvinden.

‘Israel wil slechts vrede met zijn buren’

De Paus was kort daarvoor per legerhelikopter op de Ben Gurionluchthaven geland. Daar werd hij door de Israëlische president Shimon Peres, premier Benjamin Netayahu een uitgebreide delegatie van de Israëlische regering, kerkleiders van het Heilige Land en verschillende religieuze leiders verwelkomd. De Israëlische president Shimon Peres benadrukte tijdens de aankomst van de Paus op de luchthaven dat Israël een democratisch land is waar verschillende godsdiensten en geloofsgemeenschappen samenleven. “Het is een land dat slechts vrede wil met zijn buren.”
De president sprak zijn verontwaardiging uit over de ‘antisemitische moord’ die gisteren in de vooravond, in Brussel heeft plaatsgevonden. “Dit is een misdaad die niet mag worden getolereerd. Dit is een gruwelijke misdaad, tegen onschuldige mensen die louter werden gedood omdat zij jood zijn. “

Met de verwelkoming in Tel Aviv ging de derde etappe van start van zijn driedaags bezoek aan het Heilige Land. De Paus reist van hieruit met een Israëlische legerhelikopter door naar Jeruzalem, voor zijn ontmoeting met de oecumenische patriarch Bartholomeus. Aansluitend gaan beiden naar de Heilige Grafkerk, de belangrijkste christelijke bedevaartplaats. Beiden ondertekenen in de nuntiatuur in Jeruzalem ook nog een oecumenische verklaring.

Joods protest

Ook gisteren was er opnieuw protest van ultraorthodoxe joden. 150 mannen hadden zich verzameld bij het cenakel op de berg Zion. Volgens de overlevering werd in deze zaal het Laatste Avondmaal gehouden. De actievoerders riepen slogans en wierpen etensresten naar voorbijgangers. Volgens de tv-zender ‘Arutz Scheva’ werden 26 betogers aangehouden, onder wie één soldaat die de politie had bedreigd. Paus Franciscus zal morgen in het cenakel een eucharistie opdragen. Volgens de actievoerders zal die het daaronder gelegen graf van David, op de benedenverdieping, ontheiligen.

Publicatiedatum: 25 mei 2014
Laatst bewerkt: 26 mei 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test