• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: "Paus van de vernieuwing en Paus van het gezin"

ROME (KerkNet) – Paus Franciscus herinnerde er tijdens Paus Franciscus - Homilie
Bij gelegenheid van de heiligverklaring van Paus Johannes XXIII en Paus Johannes Paulus II
Tweede Zondag van Pasen / Beloken Pasen / Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid - Sint Pietersplein
(27 april 2014)
aan dat de heiligverklaring samenvalt met de feestdag van de Goddelijke Barmhartigheid, die nog door Paus Johannes Paulus II zelf werd ingesteld. “Beiden waren bisschoppen en Pausen van de vorige eeuw, die ook de tragedies van deze eeuw hebben gekend. Maar zij werden daardoor niet overweldigd omdat hun geloof in Jezus Christus, de verlosser van de mensheid en Heer van de geschiedenis, groter was. Zij bezinden zich over de wonden van Christus en waren ook beiden getuigen van die barmhartigheid. Zij getuigden van de hoop en de vreugde die Jezus aan zijn leerlingen gaf en die zij ook zelf hadden ontvangen.”

Franciscus beklemtoonde dat Johannes XXIII en Johannes Paulus II beiden hebben samengewerkt met de Heilige Geest om de Kerk dichter bij zijn oorspronkelijke gestalte en bij de tijd te brengen, in overeenstemming met de gestalte die heiligen doorheen de eeuwen gaven. “Door het Tweede Vaticaans Concilie samen te roepen heeft Johannes XXIII zijn trouw aan de Heilige Geest bewezen. Dat was zijn grote dienst aan de Kerk. Hij was een Paus die de Heilige Geest heeft gevolgd.” Met betrekking tot Johannes Paulus II zei de Paus: “Hij was Paus van de familie. Dat benadruk ik graag nu wij ons volop voorbereiden op een synode over het gezin en de familie, die hij vanuit de hemel zal leiden en steunen. Mogen deze nieuwe heilige herders het volk van God met hun voorspraak helpen om de Heilige Geest te volgen in dienst van het gezin en mogen zij getuige zijn van het geheim van de goddelijke barmhartigheid, die steeds hoopt en altijd liefheeft.“

De plechtigheid van zondagmorgen werd bijgewoond door een recordaantal pelgrims. De schattingen lopen uiteen van 1,5 tot 3 miljoen, onder wie 800.000 op en rondom het Sint-Pietersplein. Ook 24 staats- en regeringsleiders en officiële delegaties uit 93 landen woonden de heiligverklaring bij. De Belgische bisschoppen werden vertegenwoordigd door een delegatie onder leiding van aartsbisschop Leonard, die vanavond op tijd hoopt terug te zijn om ook nog bij de dankviering in de kerk van Sint-Jacob op Koudenberg aan het Koningsplein in Brussel aanwezig te zijn. Ook koning Albert en Paola, die zaterdag werden ontvangen bij Paus Franciscus, reisden naar Rome. De politie opende omstreeks 5.30 uur de hekken naar het Sint-Pietersplein. Honderden mensen hadden toen al ruim twaalf uur in de rij gestaan om de plechtigheid op het Sint-Pietersplein zelf bij te wonen. Om alle pelgrims in Rome op te vangen werden ook op de Via della Conciliazione, de Via Fiori, aan de Engelenburcht en verschillende andere pleinen in de omgeving van het Sint-Pietersplein grote schermen geplaatst. Poolse pelgrims konden de viering met Poolse commentaar volgen op het Piazza Navona.

Publicatiedatum: 27 april 2014
Laatst bewerkt: 27 april 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test