• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Katholieke leer is geen ideologie, geen abstracte theorie

In een ontmoeting tussen de Paus en de Congregatie voor de Geloofsleer heeft Paus Franciscus gewaarschuwd voor het voorstellen van van de katholieke leer als een ideologie en het reduceren ervan tot een verzameling abstractie, gekristalliseerde theorieën. Het doel van de Congregatie is “het volk van God te gidsen in het dagelijkse leven en het bieden van een solide basis voor het geloof. Ook benadrukte hij het belang van het behoeden van de integriteit van het geloof, “altijd in samenwerking met de leerstellige commissies van de diverse bisschopsconferenties.

De Paus ging ook in op de bijzondere verantwoordelijkheid van de Congregatie voor het uitroeien van seksueel misbruik van kinderen in de Kerk. Daartoe kondigde kardinaal Sean O’Malley, aartsbisschop van het Boston en lid van de kardinalencommissie rond de Paus, in december de oprichting van een speciale commissie in het Vaticaan aan waarmee de Congregatie voor de Geloofsleer nauw zal moeten samenwerken.

Franciscus vroeg de Congregatie dieper na te denken over de relatie tussen persoonlijk geloof en het Sacrament van het huwelijk, gezien de veranderde culturele context. Daarop had Benedictus XVI al gewezen in een toespraak in 2013, waarin hij “niet de intentie had een gemakkelijk automatisme voor te stellen tussen afwezigheid ven geloof en de ongeldigheid van het huwelijk maar liever te belichten hoe dat gebrek aan geloof ‘de goederen van het huwelijk’ (te weten: onverteerbaarheid, trouw en vruchtbaarheid) aantast.”

Aartsbisschop Müller, de prefect van de congregatie (foto), wees er op dat de Kerk niet op het afnemend begrip van de heiligheid van het huwelijk door pragmatisch het onvermijdelijke te accepteren. Zij moet antwoorden in de volheid van het geloof en in Gods Geest. Sleutelwoord daarbij is de “promotie” van het geloof. Paulus VI citerend zei hij “Vandaag verdedigt het geloof zich door de leer beter naar voren te brengen”. “Om het geloof te doen schijnen in al zijn pracht moeten we de integriteit van de leer bevorderen, beschermen en veiligstellen, zowel in het belijdenis van het geloof als in de dagelijkse praktijk”, aldus de prefect.

Bron: Vatican Insider/rknieuws.net

Zie ook Paus: Het ongeschonden bewaren van het geloof is een delicate opgave

Publicatiedatum: 1 februari 2014
Laatst bewerkt: 2 februari 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test