• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus doet oproep aan wereldleiders in Davos

ROME (KerkNet/VIS) – In een boodschap aan de deelnemers van het Wereldeconomisch Forum in Davos in Zwitserland wijst Paus Franciscus zakenmensen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met politici vervullen zij een fundamentele rol bij de bevordering van de menselijke waardigheid en het algemeen welzijn. Die moet volgens de Paus de leidraad zijn bij elke economische of politieke beslissing.

Voor het eerst sinds 44 jaar richt een Paus, overigens op vraag van de initiatiefnemers, rechtstreeks een boodschap tot de deelnemers van de wereldtop in Davos. “Rijkdom moet ten dienste staan van de mensheid en mag geen doel op zich zijn. Zakendoen is een roeping”, aldus nog Franciscus.

In de oproep, die door kardinaal Turkson werd voorgelezen, prijst de Paus verder de inspanningen voor de verbetering van de gezondheidszorg, de communicatie en het onderwijs, evenals de fundamentele bijdrage van het moderne bedrijfsleven daarbij. Vgl. Paus Franciscus, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over de verkondiging van het Evangelie in de wereld van vandaag - Naar aanleiding van de Bisschoppensynode 2012 over de nieuwe evangelisatie, Evangelii Gaudium (24 nov 2013), 52 “Maar te vaak werd succes geboekt ten koste van economische uitsluiting.” Franciscus wijst de economische en politieke wereldleiders op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de armen, de zwaksten en uitgeslotenen. “Het is onaanvaardbaar dat dagelijks duizenden mensen van honger sterven, ook al is er voldoende voedsel.”

“Wij kunnen niet blind blijven voor de nauwelijks menswaardige levensomstandigheden van vluchtelingen, die geen gastvrijheid vinden en die vaak een tragische dood vinden bij de verplaatsing van plaats tot plaats. Wij hebben nood aan een nieuw en ruimer verantwoordelijkheidsgevoel en openheid voor een transcendente visie, Vgl. Paus Benedictus XVI, Encycliek, Liefde in Waarheid - Over de integrale ontwikkeling van de mens in liefde en waarheid, Caritas in Veritate (29 juni 2009), 11 die de economische en financiële activiteit richt naar een meer ethische en humane benadering.” Dat moet bijdragen tot een eerlijker verdeling van de welvaart, het scheppen van nieuwe werkgelegenheid en een verbetering van de levensomstandigheden van de armen. De Paus drukt de deelnemers nog op het hart dat hun inspanningen dankzij hun creativiteit en beroepservaring echt een verschil kunnen maken.

Publicatiedatum: 22 januari 2014
Laatst bewerkt: 22 januari 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test