ROME (KerkNet) – Iedereen maakt deel uit van de grote mensenfamilie en deelt de hoop op een betere toekomst. Ook migranten verlangen een betere toekomst, niet alleen voor henzelf maar ook voor hun familie en voor de personen die hen dierbaar zijn. Dat schrijft paus Franciscus in zijn eerste boodschap voor de Wereldmigrantendag. De boodschap verscheen onder de titel: ‘Paus Franciscus - Boodschap
Migranten en vluchtelingen: op weg naar een betere wereld
Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen 2014
(5 augustus 2013)’.
Franciscus schrijft dat wij niet blind kunnen blijven voor de gevolgen van de menselijke mobiliteit, die een ‘teken van de tijd’ is. “Aan de ene kant verraden de migratiestromen de tekortkomingen en de lacunes van de staten en de internationale gemeenschap. Anderzijds laten ze ook dikwijls de hunker zien van de mens om verbonden te leven, met eerbied voor verscheidenheid, onthaal en gastvrijheid. Tegenover solidariteit en gastvrijheid, tegenover daden van broederschap en begrip, staan weigering, discriminatie, zwendel en uitbuiting, lijden en dood.” In dat verband klaagt hij in het bijzonder de mensenhandel en moderne vormen van slavernij aan.
“Migranten en vluchtelingen zijn geen pionnen op een menselijk schaakbord. Het betreft kinderen, vrouwen en mannen die – al of niet gedwongen – om verschillende redenen hun huis achterlaten. Zij delen eenzelfde gewettigd verlangen om meer te ‘weten’, om meer te ‘hebben’ maar vooral om meer te ‘zijn’. De migratierealiteit, vraagt een nieuwe, eerlijke en efficiënte aanpak en een beleid dat prioritair internationale samenwerking en een geest van fundamentele solidariteit en mededogen vereist.” Deze samenwerking begint al bij de inspanning van elk land om de sociale en economische levensomstandigheden in eigen land te verbeteren, zodat emigratie niet de enige oplossing of uitweg moet zijn.
Paus Franciscus vraagt tot slot nog dat een defensieve houding en de vrees, de ongeïnteresseerdheid en de marginalisering – wat uiteindelijk neerkomt op een cultuur van verwerping – plaats zouden maken voor een ‘cultuur van ontmoeting’.
Publicatiedatum: 19 januari 2014
Laatst bewerkt: 19 januari 2014