• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tot bisschoppen: "Laat je niet ontmoedigen"

Geef geen ruimte aan triestheid en negativiteit. Dat heeft Paus Franciscus maandagmorgen gezegd tot de Nederlandse bisschoppen die deze week in Rome op ad liminabezoek zijn.

Op het laatste ogenblik werd het programma gewijzigd in verband met de drukke agenda van de Paus. Aanvankelijk zouden de bisschoppen de Paus donderdag gezamenlijk ontmoeten en zouden er ook individuele gesprekken plaatsvinden.

In plaats daarvan werden de bisschoppen maandagmorgen gezamenlijk door de Paus ontvangen. De gebruikelijke Paus Franciscus - Toespraak
Bij gelegenheid van het Ad Limina-bezoek van de Nederlandse Bisschoppenconferentie
(2 december 2013)
van de Paus werd weliswaar uitgereikt, maar niet voorgelezen. De Paus nam zo de tijd om met de bisschoppen van gedachten te wisselen en hun een hart onder de riem te steken, vertelde bisschop Jan Hendriks via de telefoon. De hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam repte van een “prima sfeer” onder de bisschoppen.

“De Paus legde er heel veel nadruk op dat we geen ruimte moeten geven aan triestheid en negativiteit. ‘Het kan er gezien jullie situatie van secularisatie heel gemakkelijk insluipen dat jullie ontmoedigd raken’, zei hij, ‘maar je moet je daar nooit door laten leiden.’

De Paus trok zelf vergelijkingen met Israël in het Oude Testament, het moment van de vernietiging van de Tempel en van de ballingschap. Hij zei dat je dan de neiging hebt, zoals bij jullie nu er zoveel kerken gesloten moeten worden, om dan te doen wat de Joden toen geneigd waren te doen, om achterom te kijken naar het verleden. ‘Maar je moet niet achterom, maar vooruit kijken. De situatie stelt nu voor nieuwe pastorale uitdagingen en probeer dus nieuwe pastorale wegen te zoeken en te vinden. Maar laat je in ieder geval niet ontmoedigen.”

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 3 december 2013
Laatst bewerkt: 3 december 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test