• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: De moed van de trouw in het dagelijks leven en in extreme situaties

Vragen wij de moed van de trouw, zo klonk de oproep van Paus Franciscus in de H. Mis van maandag 25 november. De Paus nodigde uit vertrouwen te hebben in God en in het gebed “de genade van moed” te vragen, de moed van de trouw “in het dagelijks leven en in extreme situaties”.

De Paus bracht namelijk personages naar voor uit de Bijbellezingen van deze dag, die opvallen door hun vertrouwen in God, zelfs in extreme situaties.

In het boek Daniël blijven de jonge joodse slaven van koning Nebukadnessar trouw aan de Heer, op gevaar voor hun leven. In het Evangelie van Lucas, looft Jezus de weduwe die ondanks haar armoede, twee muntstukken in de schatkist van de Tempel legt. De weduwe en de jonge slaven “hebben met een groot hart voor de Heer gekozen, zonder eigenbelang, zonder karigheid. Zij doen het niet uit fanatisme, nee; zij hebben vertrouwen omdat zij weten dat de Heer trouw is, omdat de Heer niet ontrouw kan zijn, Hij kan zichzelf niet verloochenen”.

“Wanneer wij over het leven van de martelaars horen, wanneer wij vandaag in de kranten over christenvervolging lezen, denken wij aan die broeders en zusters in extreme situaties, die deze keuze gemaakt hebben. Zij zijn voor ons een voorbeeld en moedigen ons aan in de schatkist van de Kerk alles te leggen wat wij hebben om van te leven.”

De Paus moedigt deze geloofshouding in het dagelijks leven aan: “Ervoor kiezen trouw te zijn aan de Heer is even belangrijk in kleine zaken als in de moeilijkste situaties”.

Hij sprak over het dagelijks “martelaarschap” van “mannen, vrouwen, bejaarden en jongeren die er dagelijks voor kiezen trouw te zijn aan de Heer”.

De Paus nodigt uit “de Christenen die in onze tijd vervolgd worden” als voorbeeld te nemen en iedereen die “doorheen de geschiedenis” en ook “vandaag” nog, “beslissende, moedige keuzes gemaakt hebben”, huisvaders en huismoeders “die dagelijks beslissende keuzes maken om met hun kinderen door te gaan. En dat, dat is een schat in de Kerk.

“Vragen wij ten overstaan van zo veel mensen die dit getuigenis geven, aan de Heer de genade van moed, de moed om in ons christenleven, in de gewone, dagelijkse situaties en zelfs in extreme situaties door te gaan.”

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Zie ook Overzicht samenvattingen van dagelijkse kleine homilieën van Paus Franciscus

Publicatiedatum: 25 november 2013
Laatst bewerkt: 2 december 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test