
BRUSSEL (KerkNet/Kathpress) – Berlijn is een van de meest geseculariseerde steden en met betrekking tot godsdienst lijkt het soms op een woestijn. Dat zegt kardinaal Gianfranco Ravasi, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Cultuur, aan de Duitse krant ‘Die Welt’, naar aanleiding van de dialoogsessie tussen gelovigen en niet-gelovigen. De pauselijke raad organiseert van 26 tot 28 november, in samenwerking met de Duitse bisschoppen en het aartsbisdom Berlijn, een serie ontmoetingen en debatten, in het kader van het dialoogproject ‘Voorhof van de heidenen’. Gelijkaardige debatten vonden al in andere grootsteden plaats.
Kardinaal Ravasi kondigt in ‘Die Welt’ aan dat er in Berlijn onder meer van mening zal worden gewisseld over onderwerpen zoals leven en de dood, de vraag naar waarheid en bio-ethische vragen. Kardinaal Ravasi herinnert aan het belang van het christendom voor de Europese cultuur. “Zonder dat Christendom kunnen wij Voltaire en zelfs Nietzsche slechts moeilijk begrijpen. Vandaag dreigen wij die culturele identiteit te verliezen.” Volgens de kardinaal is het mede daarom noodzakelijk dat er godsdienstlessen blijven bestaan op school. Die lessen zijn in Berlijn zelf inmiddels vervangen door een ‘neutraal’ vak levensbeschouwing.
De kardinaal benadrukt nog dat dit project ‘Voorhof van de heidenen’ wil aansporen tot een echte dialoog. “Het is geen vorm van missionering of bekering. Wij willen niemand overtuigen en proberen geen nieuwe aanhangers bij te winnen. Dat is natuurlijk wederzijds. Gelovigen en ongelovigen kunnen elkaar dingen leren die voor hen nuttig en belangrijk zijn, ook al hebben ongelovigen een andere opvatting over geloof en transcendentie.”
Publicatiedatum: 22 november 2013
Laatst bewerkt: 22 november 2013