• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Relikwieen van Petrus bij afsluiting "Jaar van het Geloof"

ROME (KerkNet/RadVat) – Paus Franciscus plaats met de eerste publieke verering van de relikwieën van de Heilige Petrus een orgelpunt achter het ‘Jaar van het Geloof’, dat deze maand eindigt en dat door zijn voorganger paus Benedictus XVI werd afgekondigd. Dat heeft aartsbisschop Rino Fisichella, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Nieuwe Evangelisatie aangekondigd. De relikwieën werden nooit eerder te zien. Aartsbisschop Fisichella kondigde zaterdag aan dat de relikwieën op 24 november, de feestdag van Christus Koning, in Rome te zien zijn. Het initiatief moet bij de mensen "het enthousiasme en de overtuiging van de eerste christenen" wekken.

De archeologische opgravingen onder de Sint-Pietersbasiliek zijn pas in 1940 begonnen. Daarbij werd ook het graf van Petrus teruggevonden. Daarmee werd de overlevering bevestigd dat de basiliek boven zijn graf werd gebouwd. Of de menselijke resten in het graf ook werkelijk van Petrus zijn, is niet met 100% zekerheid te zeggen. De eerste niet-Bijbelse bevestiging dat Petrus in Rome werd begraven is een brief uit 160 of 170 na Christus.

Welke relieken precies getoond gaan worden, maakt Fisichella niet duidelijk. Hij heeft het over "relieken die de traditie erkent als zijnde van de apostel". Archeologische opgravingen in de jaren dertig onder de Sint Pieter legden vroegchristelijke graven bloot, waarvan de rangschikking in combinatie met antieke graffiti van pelgrims ('Hier ligt Peterus') en oude getuigenissen de traditie van het graf van Petrus spectaculair versterkten.

Marteldood
In hoeverre afzonderlijke vondsten van menselijke resten aan de volgeling van Jezus toegeschreven kunnen worden, is onder onderzoekers omstreden. Petrus stierf in 67 de marteldood in Rome en werd begraven op de plaats waar nu de Sint Pieter staat.

Publicatiedatum: 10 november 2013
Laatst bewerkt: 10 november 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test