• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan vraagt naar stand van zaken

ROME (KerkNet/Rkk.nl/RadVat) – Het Vaticaan is met een wereldwijde enquête begonnen via de bisschoppenconferenties, met de vraag om de vragenlijst zo breed mogelijk te verspreiden onder priesters en gelovigen. Met het initiatief wil het Vaticaan – ter voorbereiding van de Speciale Synode van volgend jaar - te weten komen wat gelovigen denken. Zo wordt gevraagd naar de mening over onder meer anticonceptie, ongehuwd samenwonen, wettelijke samenlevingsvormen tussen mensen van hetzelfde geslacht en communiedeelname van hertrouwde gescheidenen.

De vragenlijst, die half oktober naar de eerste bisschoppenconferenties werd verstuurd, wordt volgend jaar geanalyseerd ter voorbereiding van de Speciale Bisschoppensynode over het Gezin, van 5 tot en met 19 oktober 2014. Ongeveer 150 synodevaders buigen zich tijdens dit overleg over de “pastorale uitdagingen van het gezin in de context van evangelisatie”, zoals het thema van de internationale kerkvergadering luidt.

Formeel wordt dinsdag 5 november de vragenlijst door het Vaticaan gepubliceerd. Hoe de Bisschoppenconferenties van België en Nederland ermee om zullen gaan is op het moment nog  onbekend.

Voorafgaand aan alle Bisschoppensynodes worden dit soort vragenlijsten rondgestuurd naar de Bisschoppenconferenties en andere deelnemers aan dergelijke Synodes. Het is aan de Bisschoppenconferenties hoe breed zij vervolgens het materiaal uitzetten en de ingebrachte reacties verwerken naar het Secretariaat van de Bisschoppensynode.

Zie ook: 05-11-2013: 'Paus polst katholieken niet over hete hangijzers'

Publicatiedatum: 2 november 2013
Laatst bewerkt: 5 november 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test