• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Eerste Consistorie onder Paus Franciscus

Pater Lombardi S.J., perschef van het Vaticaan heeft de volgende informatie aan de pers doen toekomen.

Op de bijeenjkomst van de "Raad van Kardinalen" begin oktober (1 - 3 oktober) en in de vergadering van de Raad van de Bisschoppensynode (7 - 8 okt.) heeft de Paus de deelnemers op de hoogte gebracht van zijn voornemen om een Consistorie bijeen te roepen voor de creatie van nieuwe kardinalen ter gelegenheid van het Feest van de Stoel van Petrus, 22 februari 2014. Paus Franciscus heeft besloten hen te informeren over zijn besluit tot het houden van een Consistorie zodat de Kardinalen uit de verschillende delen van de wereld in hun agenda's tekening kunnen houden met deze bijeenkomsten en het daardoor gemakkelijker is deze bij te wonen.

Het is te verwachten dat de Paus het plan zal opnemen om voorafgaand aan het Consistorie, zoals zijn voorgangers bij een dergelijke gelegenheid al eerder deden, een vergadering van het College van Kardinalen te houden. Voorafgaand aan deze vergadering (waarschijnlijk 17 en 18 februari) wordt de derde bijeenkomst gehouden van de Raad van Kardinalen, terwijl in de dagen na het Consistorie, (24 - 25 februari), er een vergadering zal plaatsvinden van de Raad van de Bisschoppensynode.

Ook de volgende vergadering van de Raad van Kardinalen ter bestudering van de organisatorische en economische problemen van de H. Stoel (de zogenaamde "Raad van 15") zal naar verwachting eveneens in februari op de agenda staan, evenals andere jaren, waarschijnlijk in de week voorafgaand aan de bijeenkomst van de Raad van Kardinalen.

Pater Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, benadrukt dat de namen van de nieuwe kardinalen slechts enkele weken voor het Consistorie worden bekendgemaakt. In februari 2014 zijn er nog slechts 106 stemgerechtigde kardinalen, onder wie 55 Europeanen. In maart daalt dit aantal zelfs tot 104. Sinds de hervorming en uitbreiding van het kardinaalscollege onder Paus Paulus VI wordt gestreefd naar 120 stemgerechtigde kardinalen.

Voor speculaties over de nieuwe kardinalen is het nog te vroeg. Maar er wordt wel verwacht dat paus Franciscus zal streven naar een sterkere vertegenwoordiging van kardinalen uit Latijns-Amerika en de derde wereld. Wellicht worden ook de nieuwe staatssecretaris aartsbisschop Pietro Parolin en aartsbisschop Gerhard Ludwig Müller, de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, tot kardinaal gecreëerd.

Bron: Vatican Information Service

Publicatiedatum: 31 oktober 2013
Laatst bewerkt: 31 oktober 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test