• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

In Rome Congres over de vrouw

BRUSSEL (KerkNet/RadVat) – In Rome ging donderdag een congres van start over ‘De waardigheid van de vrouw’, naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het apostolische schrijven ‘H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Brief
Mulieris Dignitatem
Over de waardigheid en de roeping van de vrouw
(15 augustus 1988)
’ van Paus Joannes Paulus II. Aan het tweedaagse congres van de Pauselijke Raad voor de Leken wordt deelgenomen door theologen, filosofen, pedagogen, journalisten en artsen uit 25 landen.

Ana Cristina Villa Betancourt, die bij de Pauselijke Raad voor de pastoraal bij vrouwen verantwoordelijk is, benadrukt het blijvende belang van ‘H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Brief
Mulieris Dignitatem
Over de waardigheid en de roeping van de vrouw
(15 augustus 1988)
’, dat als eerste belangrijk kerkelijk document uitsluitend aan vrouwen was gewijd. Het document is bovendien tevens baanbrekend voor de christelijke antropologie over de vrouw.

“Vele aanbevelingen uit de tekst zijn nog steeds niet omgezet”, zegt Betancourt. Zij omschrijft het document als aanmoediging voor vrouwen om hun vrouwelijkheid te bewaren, ondanks de druk van de samenleving. Tegelijk verwijst zij naar recente uitspraken van de nieuwe Paus, die verklaarde dat er nood is aan uitgewerkte theologie voor de vrouw en die ervoor pleit dat vrouwen meer leidinggevende taken vervullen in de Kerk. “Ook voor de Kerk zijn vrouwen onmisbaar en Maria, die een vrouw was, is voor de katholieke Kerk belangrijker dan de bisschoppen.”

Zie ook bericht God vertrouwt de mens op een bijzondere manier toe aan de vrouw

Publicatiedatum: 11 oktober 2013
Laatst bewerkt: 20 oktober 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test