• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

'Joden en christenen moeten samen streven naar welvaart en rechtvaardigheid'

BRUSSEL (KerkNet) – Joden en Christenen delen dezelfde erfenis en zij hebben dezelfde opvatting over de relatie van God met de mensheid doorheen de geschiedenis. Dat staat te lezen in de slotboodschap van het comité voor joods-christelijke dialoog, na het overleg van 13 tot 16 oktober in de Spaanse hoofdstad Madrid. “Wij willen onze samenwerking versterken en samen bijdragen tot een rechtvaardiger verdeling van de rijkdommen, opdat allen baat zouden hebben bij de vooruitgang in de wetenschap, de geneeskunde, het onderwijs en de economische ontwikkeling.”

De katholieke delegatie werd geleid door kardinaal Koch, de Vaticaanse verantwoordelijke voor de dialoog met het Jodendom. Tijdens de bijeenkomst wisselden vertegenwoordigers uit de 5 continenten van mening over de uitdagingen voor beide geloofsgemeenschappen in de moderne wereld. De oprichting van de bilaterale dialoogcommissie is een concreet resultaat van het Tweede Vaticaans Concilie.

De slotboodschap schrijft dat Joden en Christenen partners zijn die er samen moeten voor zorgen dat de wereld steeds meer de visie van God zou weerspiegelen. In kleine werkgroepen werd ook van mening gewisseld over fenomenen zoals het antisemitisme, de vervolging van Christenen en de inperking van godsdienstvrijheid in sommige landen. Er werd ook nagegaan hoe beiden zich beter kunnen verzetten tegen geweld, terreur, extremisme, discriminatie en armoede. “Wij delen dezelfde opvatting over de waardigheid van elke menselijke persoon. Dat impliceert tevens zijn recht op gewetens- en godsdienstvrijheid.”

Publicatiedatum: 18 oktober 2013
Laatst bewerkt: 20 oktober 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test