• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Eerste beraadslagingen van de Paus en de Raad van Kardinalen

Dinsdag 1 oktober zijn de eerste zittingen geweest van de Paus met de leden van de Raad van Kardinalen. Pater Fredirico Lombardi S.J. gaf vanmorgen een persconferentie over de eerste ontmoetingen.

Ze hebben eerst samen de H. Mis gevierd in de kapel van Santa Marta en gingen voor hun beraadslagingen naar de derde verdieping van het Apostolische Paleis. Om logistieke redenen zullen de volgende ontmoetingen in een kleine kamer, in de buurt van de kapel van Santa Marta gehouden worden. De Paus en de leden van de Raad logeren immers ook allen in Santa Marta. De ontmoetingen zijn iedere dag van 09:00 – 12:00 en van 16:00 – 19:00.

In de eerste ontmoeting heeft Paus Franciscus een korte uitleg gegeven van de bedoeling van de zittingen en samen is ingegaan op de ecclesiologie volgens het Tweede Vaticaans Concilie om daarmee de achtergrond van de Raad te bepalen, niet alleen voor organisatorische redenen, maar ook om het in een breder theologisch en spiritueel gezichtspunt van de Kerk te plaatsen. Daarbij zijn onderwerpen aan de orde geweest zoals het laten herleven en opfrissen van de relatie tussen de universele en lokale Kerk, 'communio' en collegialiteit, de noodzaak om een Kerk voor de armen te zijn en de rol van de leken: allemaal punten die door Vaticanum II behandeld zijn en waarop de Raad van Kardinalen zullen terugvallen. Vanuit deze punten zullen ze later ingaan op structuren van bestuur.

Ieder van de leden gaf een korte samenvatting van de suggesties die zij ontvangen hebben en brachten materiaal in, dat de werkdocumenten zullen zijn van de Raad. Daarmee werd ook een overzicht verkregen van de belangrijkste thema's die in deze sessies behandeld zullen worden.

's Middags werd gesproken over de Bisschoppensynodes, waarbij de nieuwe secretaris, msgr. Baldisseri, aanwezig was. “Het is een belangrijk onderwerp zowel wat betreft de deelname van het episcopaat in het leven van de Kerk door een Synode en vanwege de urgentie om voorbereidingen te treffen voor een volgende Synode, waarover waarschijnlijk in de komende dagen meer informatie te geven zal zijn.” Volgens Lombardi heeft de Paus o.a. verwezen naar een thema van antropologische aard: het gezin volgens het Evangelie, maar het is nog niet precies vastgesteld. De Heilige Vader heeft ook gezegd dat belangrijke thema's als gezin en gezinspastoraal aan de order van de dag zal zijn in de activiteiten van de Kerk in nabije toekomst.”

Bron: Vatican Information Centre

Publicatiedatum: 2 oktober 2013
Laatst bewerkt: 3 oktober 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test