• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Marx wil meer transparantie in de Kerk

BRUSSEL (KerkNet/Kathpress) – Kardinaal Reinhard Marx, aartsbisschop van München en Freising en voorzitter van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE), pleit in een interview met ‘Die Zeit’ voor een hervorming van de Romeinse Curie. De Duitse kardinaal is lid van de zogeheten kroonraad, een adviesraad van acht internationaal gerenommeerde kerkleiders die door Paus Franciscus in het leven werd geroepen om hem bij te staan in het bestuur van de katholieke Kerk.

Paus Franciscus overlegde dinsdag met zijn nauwste medewerkers van de Romeinse curie en sprak er ook over de hervorming van het centrale bestuursapparaat van de katholieke Kerk. Kardinaal Marx: “Een instelling die niet meer dient en die zichzelf alleen wil versterken en meer macht hebben, brengt uiteindelijk iedereen schade toe. Wij hebben in het kerkbestuur nood aan meer transparantie, toezicht en verantwoordelijkheid.” En verder onderstreept de kardinaal dat het belangrijk is om het imago van de Heilige Stoel te verbeteren: “Het is onaanvaardbaar dat het Vaticaan een negatieve bijklank oproept bij gelovigen. Wij moeten opnieuw trots kunnen zijn op Rome.”

Kardinaal Marx is kritisch voor het Instituut voor Religieuze Werken (Istituto per le Opere di Religione, IOR), beter bekend als ‘de Bank van het Vaticaan’, en vraagt zich luidop af of de katholieke Kerk wel nood heeft aan zo’n instelling. Hij heeft wel veel lof voor de nieuwe Paus en de ‘Schwung’ die hij in de Kerk bracht. “Daardoor is een nieuwe sfeer ontstaan en komen er nieuwe mogelijkheden tot stand.” "Maar dat is", volgens kardinaal Marx, “trouwens geen kritiek op zijn voorganger. De doorwerking van Benedictus’ pontificaat zal langdurig en duurzaam zijn.”

Publicatiedatum: 12 september 2013
Laatst bewerkt: 12 september 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test