• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Tienduizenden gelovigen bidden op Sint-Pietersplein voor vrede

ROME (KerkNet/Kipa-Apic) – Naar schatting 70 à 100.000 gelovigen hebben zaterdagavond gehoor gegeven aan de Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Vredesoproep voor vrede in Syrië en het Midden-Oosten
(1 september 2013)
om met hem te bidden voor de vrede in Syrië en elders in de wereld. De indrukwekkende dienst op het Sint-Pietersplein duurde vier uur. Wereldwijd gaven zaterdag miljoenen mensen gehoor aan de vredesoproep van de Paus.

De wake op het Sint-Pietersplein werd bijgewoond door tientallen kardinalen, bisschoppen en christelijke en religieuze leiders uit de hele wereld, naast verschillende politici en tienduizenden ingetogen gelovigen. Vele aanwezigen hadden tijdens deze koele zomeravond een regenboogvlag meegebracht als uitdrukking van het verlangen naar vrede en verstandhouding.

Paus Franciscus Paus Franciscus - Homilie
Ja, wij willen vrede
Tijdens gebedswake voor de vrede - Sint Pietersplein
(7 september 2013)
aan om zich in te zetten voor vrede en verzoening en zei dat oorlog altijd een nederlaag is voor de mensheid. “Daarom moeten wij een andere weg bewandelen. Laten wij samen bidden voor vrede en verzoening! Laten wij ons samen inzetten voor vrede en verzoening! Laten wij zelf mensen worden van vrede en verzoening. Vrede is mogelijk!” Franciscus noemde dialoog, vergevingsgezindheid en verzoening de sleutels voor vrede in Syrië en elders in de wereld.

Nieuwszenders en persagentschappen in de VS bestempelen de gebedswake van zaterdag als een van de grootste protesten wereldwijd tegen een mogelijke militaire interventie in Syrië. Toch wordt in Vaticaanse kringen onderstreept dat de Paus dit initiatief nam uit vrees voor een uitbreiding van het conflict in Syrië, dat de hele regio in een spiraal van geweld dreigt mee te sleuren. Eerder nam ook Paus Joannes Paulus II al gelijkaardige vredesinitiatieven naar aanleiding van de oorlogen in de Balken en Irak. Maar de omvang en de weerklank daarvan bleef beperkter. Het is ook de eerste keer dat een Paus de sociale media gebruikt om zijn ongerustheid duidelijk te maken over een oorlog en om op te roepen tot vrede.

Publicatiedatum: 8 september 2013
Laatst bewerkt: 9 september 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test