• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus publiceert Motu Proprio voor de strijd tegen het witwassen

ROME (KerkNet) – Paus Franciscus publiceerde vandaag een Motu proprio (decreet) over de preventie en de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van het terrorisme of wapens voor massavernietiging. Met de publicatie bekrachtigt Paus Franciscus de inzet van het Vaticaan in de strijd tegen het witwassen van geld en zet hij dit engagement ook om in concrete en administratieve maatregelen, zowel voor de dicasteries van de Romeinse curie, evenals instellingen die afhankelijk zijn van het Vaticaan en organisaties zonder winstoogmerk die hun hoofdzetel hebben in Vaticaanstad.

Met zijn tweede Motu proprio versterkt Paus Franciscus de macht en de werking van de Financiële Autoriteit van de Heilige Stoel (AIF), in overeenstemming met aanbevelingen van de toezichthouder Moneyval van de Raad van Europa. De bevoegdheid van de Financiële Autoriteit, die door zijn voorganger werd opgericht met het Motu proprio van 30 december 2010 en die wordt geleid door monseigneur Peter Brian Wells, wordt uitgebreid. Haar competentie blijft niet langer beperkt tot de strijd tegen het witwassen en de bestrijding van de financiering van de terreur. Dat moet haar in staat stellen ook sterker preventief op te treden.

De regels en wetten tegen het witwassen van geld worden door dit nieuwe decreet uitgebreid tot alle Romeinse raden en congregaties, evenals andere organisaties die afhankelijk zijn van de Heilige Stoel. De Financiële Autoriteit van de Heilige Stoel zal voortaan tevens moeten waken over de coördinatie van de samenwerking van de Heilige Stoel en de staat Vaticaanstad bij de bestrijding van terreur en andere criminele activiteiten.

Publicatiedatum: 8 augustus 2013
Laatst bewerkt: 25 november 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test