• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Het Voorhof van de Kinderen

Paus Franciscus heeft in het station van het Vaticaan honderden kinderen ontmoet, in een sfeer van intense vreugde : geen toespraak maar een hartelijke begroeting. Paus Franciscus heeft zondag na het Angelus ongeveer 250 kinderen tussen 6 en 10 jaar ontmoet in het treinstation van het Vaticaan. De “Kindertrein, een reis door de schoonheid” was georganiseerd door de Pauselijke Raad voor Cultuur in het kader van “Het Voorplein van de Heidenen”, in samenwerking met de Italiaanse Spoorwegen. De trein was een “zilveren peil” (“Frecciargento”) met zeven wagons, die vanuit Milaan vertrok en stopte in Bologna en Firenze. Aangekomen in het Sint-Pieterstation te Rome, werd hij tot in het station van het Vaticaan gesleept. Sommige kinderen hadden nog nooit de trein genomen en verbaasden zich bij de Paus te zijn. Het initiatief richtte zich tot kinderen in moeilijke levensomstandigheden en met aanpassingsmoeilijkheden. Men wou hen met schoonheid confronteren aan de hand van kunstwerken, meer bepaald de kathedralen van de steden waar de trein passeerde. De Paus stelde de kinderen vragen over hun reis en bleef twintig minuten bij hen.

E.H. Laurent Mazas, directeur van het Voorhof van de heidenen, waarvan « Het Voorhof van de Kinderen” deel uitmaakt, legde uit dat “toen Paus Franciscus verkozen was, zijn vriend en buurman tijdens het conclaaf, hem gezegd had: ‘vergeet de armen niet’. De armsten onder de armen zijn wel kinderen zonder ouders en een thuis. Daarom hebben wij er velen gecontacteerd in Milaan, Bologna en Firenze, om ze aan de Paus voor te stellen”. Hij zei nog: “Zij hebben nooit gereisd, mogen zelfs niet één nacht buiten hun verblijf doorbrengen … Wij proberen hen door middel van een didactische en pedagogische activiteit wakker te maken voor schoonheid, hen vertrouwd maken met hun kathedraal, de gelegenheid geven anderen te ontmoeten en ervaringen met hen uit te wisselen, hen broederlijkheid bijbrengen”.

De Paus kan wel een concert missen - gisterenavond in het Vaticaan hebben 6.000 mensen de uitvoering beluisterd van de Negende Symfonie van van Beethoven door het orkest van de RAI onder leiding van Juraj Valcuha en het koor van de Sint-Cecelia Academie, in aanwezigheid van een lege zetel, die van de Paus. Mgr Rino Fisichella, voorzitter van de Pauselijke Raad ter Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie en promotor van het initiatief in het kader van het Jaar van het Geloof, meldde dat de Paus op het laatste ogenblik door een dringende opdracht weerhouden was. De ontgoocheling was hoorbaar. De Paus werkte heeft heel de namiddag in het Sint-Marthahuis. Doch de kinderen ontgoochelen, wou hij niet. Trouwens het was zondag.

Vert. Maranatha-gem.
zenit.org

Publicatiedatum: 23 juni 2013
Laatst bewerkt: 25 juni 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test