• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Twee pausen groeten anglicaanse aartsbisschop

Het kan verkeren: de nieuwe anglicaanse primaat voor Groot-Brittannië Justin Welby heeft voor zijn installatie van zowel Paus Franciscus als van Paus Benedictus XVI felicitaties ontvangen. De groet van de emeritus Paus is gedateerd en per fax verzonden op 4 februari, een week voor Benedictus zijn terugtreden bekendmaakte.
Beide groetboodschappen zijn donderdag overhandigd door kardinaal Kurt Koch, die als vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de plechtigheden in Canterbury bijwoonde.

De vorige Paus schrijft aan Welby dat hij aantreedt in een tijd “waarin het christelijk geloof in grote delen van de westerse wereld in twijfel wordt getrokken door degenen die bewerend dat religie een privé-aangelegenheid is zonder enige bijdrage aan het publieke debat”. Toch is de “honger naar God” in de huidige samenleving alomtegenwoordig.
Hij prijst de goede betrekkingen tussen katholieken en anglicanen die de afgelopen decennia door dialoog en samenwerking verbeterd zijn. “Ik verzeker u met gevoelens van broederlijk respect van mijn gebeden”, aldus Paus Benedictus.
Ook Paus Franciscus verzekert de nieuwe anglicaanse primaat zijn gebeden. “En ik vraag u voor mij te bidden die antwoord geeft op de nieuwe roeping die de Heer tot mij gericht heeft.” Hij verheugt zich op een ontmoeting in de nabije toekomst “en om de hartelijke broederlijke betrekkingen van mijn voorganger voort te zetten.”

Justin Welby is donderdag geïnstalleerd als aartsbisschop van Canterbury en primaat van de Anglicaanse gemeenschap in Groot-Brittannië. Daarnaast is hij ereprimaat van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap die rond 77 miljoen leden telt. Hij heeft als primus inter pares (eerste onder gelijken) echter geen enkele jurisdictie over de andere kerkprovincies.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 22 maart 2013
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test